V diskuzi o tucích se poměrně často řeší, zdali se jedná o tuky "nasycené" či "nenasycené" nebo dokonce "rostlinné" či "živočišné", což je enormní zjednodušení celé problematiky. V tomto krátkém článku se pomocí statistiky podíváme na to, jak moc jsou si co do složení podobné či odlišné některé tuky.
Nejdříve pár řádků k pojmu tuky. Pojmem tuk (a olej) se obvykle myslí látka uspořádaná z většího množství uhlíkových řetězců zakončeném na jedné straně specifickým koncem obsahujícím dvě molekuly kyslíku a jednu molekulu vodíku a na druhé straně methylovou skupinou (vodík obklopený třemi uhlíky), označovaných jako mastné kyseliny. Těchto mastných kyselin existuje několik desítek a dají se řadit do tří základních skupin.
- Nasycené mastné kyseliny jsou takové řetězce, ve kterých je každý uhlík obklopen nejvyšším možným počtem vodíků, tedy zde neexistují dvojné vazby mezi jednotlivými uhlíky. Tyto kyseliny existují v různé délce a obvykle obsahují 4 - 20 uhlíků.
- Mononenasycené mastné kyseliny jsou takové řetězce, ve kterých se vyskytuje právě jedna dvojná vazba mezi uhlíky. Podle umístění této vazby ve vzdálenosti od methylového konce se označují jako omega-x mastné kyseliny a dále se taktéž liší svojí délkou. Nejčastěji se zde vyskytují tři mastné kyseliny - kyselina palmitolejová, olejová a gadolejová.
- Polynenasycené mastné kyseliny jsou takové řetězce, ve kterých se vyskytuje více než jedna dvojná vazba mezi uhlíky. Podle umístění této vazby od methylového konce se označují jako omega-x mastné kyseliny a dále se taktéž liší svojí délkou a počtem dvojných vazeb. Nejčastěji se zde vyskytují kyseliny alfa-linoleová (omega-3) a linolová (omega-6).
- V přírodě neexistují čistě "nasycené" nebo "nenasycné" tuky. Každý tuk se liší svým složením od ostatních a všechny tuky obsahují část všech tří výše jmenovaných druhů mastných kyselin, pouze v různém poměru.
Pokud chceme porovnávat různé tuky mezi sebou, musíme se podívat na jejich konkrétní složení. Obvykle se rozlišují pouze tři výše zmíněné kategorie, ale jedná se o nedostatečné členění, protože každá mastná kyselina je samostatnou látkou, je odlišně metabolizována a má různé dopady na lidské tělo. Proto si v diskuzi o tucích nelze vystačit s obecnými kategoriemi.
Ponechme nyní stranou užitečnost analytického přístupu k celé problematice pro praktické stravování a ponechme stranou, že tuky obvykle obsahují i další pro tělo užitečné látky (například vitamíny).
Dále představují srovnání 17 vybraných tuků co do složení, za zdroj pro 15 z nich jsem použil data z Portlandské státní university a pro palmojádrový a kakaový tuk z wikipedie.
Podobnost tuků jsem zobrazil standardní statistickou metodou hierarchického shlukování a níže zobrazené výsledky by měly být vcelku snadné pro orientaci. Metoda funguje zjednodušeně tak, že v prostoru se rozprostře 17 vybraných tuků na souřadnicích daných jejich složením. V každém kroku se spojí dva nejbližší tuky tak dlouho, až jsou spojeny všechny. Zpětně se můžeme podívat na pořadí spojování a vzdálenost vyjádřenou vybraným měřítkem. Existují různé metody měření vzdálenosti již vytvořených shluků a pro různé volby těchto metod tedy budou vždy existovat mírně odlišné výsledky.
Je samozřejmě obtížné dobrat se přesné interpretaci, určitě si ale můžeme všimnou základních věcí:
- Kokosový a palmojádrový tuk jsou si velmi podobné a jsou unikátní ve srovnání s ostatními tuky.
- Všechny živočišné tuky jsou si velmi blízké - je jedno, jestli se jedná o hovězí, vepřový nebo kuřecí. Palmový tuk a máslo pak mají velmi blízkou těmto tukům.
- Rybí oleje jsou si blízko a mají blíže k živočišným tukům, než k rostlinným, byť je stále třeba mít na paměti, že jsou jim stále poměrně vzdálené.
- Olivový olej si je nejblíže s Canolou (specificky upravený řepkový olej), ale i tak je poměrně rozdílný.
- Kakaové máslo má nejblíže k živočišným tukům, ale i tak je poměrně rozdílný.
- Semenné oleje (arašídový, kukuřičný, neztužovaný a částečně ztužovaný sójový olej) jsou si blízko.
- Olej ze světlice barvířské si je nejblíže se semennými oleji, ale i tak je od nich poměrně vzdálený.
Pokud bych tedy měl na základě této jednoduché analýzy tuky rozdělit do skupin, tak by jich bylo 7 nebo 8:
- Semenné oleje
- Světlicový olej
- Olivový olej možná ve skupině s Canolou, možná každý zvlášť
- Rybí oleje
- Živočišné tuky a palmový olej
- Kakaové máslo
- Kokosový a palmojádrový olej
Abych ukázal, jak může volba metody ovlivnit výsledky, tady níže je zvolena jiná metoda:
Zde jsou výsledky odlišné opravdu jen v detailech
- Canola má blízko k semenným olejům.
- Olivový olej je samostatně.
- Světlicový olej vychází zcela unikátně.
A třetí metoda:
Odlišnosti jsou v podstatě jenom dvě:
- Světlicový olej patří blíže semenným olejům.
- Olivový olej má blíže k živočišným olejům.
Někdy příště se pokusím o ukázku toho, proč to rozdělení takto dopadlo.
Žádné komentáře:
Okomentovat