pondělí 7. dubna 2014

Miš-maš III

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u druhého přehledu.




Začněme mimo výživu - opravdu je realita tak jednoduchá, že lidé jsou buď levo-mozkoví nebo pravo-mozkoví? Asi ne, že..

Dr. Briffa požaduje jednoduchou a logickou věc: pokud jsou statiny tak účinné, jak tvrdí jejích výrobci a jimi placení "nezávislí vládní experti", proč nám nedají k dispozici data?

Mohlo být příčinou rychlého evolučního rozvoje lidstva střídání dob ledových a meziledových doprovázené jimi přerušovanými válkami? A je to příčina hlavní, nebo je to jenom jeden kamínek z mozaiky?

Minule jsem psal o antibiotikách a jejich potenciálu přes změnu střevní mikroflóry přispívat k rozvoji autoimunitních onemocnění. A už to tu máme..

Ženy v těhotenství občas mívají chutě jíst hlínu. Ve skutečnosti jsou tyto chutě daleko více rozšířené, než jsme ochotni veřejně připustit. Potenciálním důvodem je spekulativně schopnost hlíny odvést toxiny z trávicí soustavy a tím zabránit otravě. Těhotné ženy jsou pak jenom citlivější.

Změna času, kterou jsme před pár dny prožili, urychluje nástup srdeční příhody, odhalují statistiky. Kromě toho - je naprosto zbytečná.

Opice, které jsou omezeny v přijímaném jídle, žijí déle. Opakuje se výzkum z myší, ale zatím bohužel nevíme, jestli je to způsobeno prostým omezením příjmu kalorií, nebo proteinu, nebo methioninu nebo snad obecně nezdravého jídla? Výzkumy jsou bohužel zatím špatně kontrolované s ohledem na soupeřící hypotézy.

Z podobného soudku na Novinkách: Žena zhubla s jídelníčkem z druhé světové války. Za ní skutečně došlo k výraznému poklesu úmrtnosti na civilizační choroby, takže na té omezenosti něco bude. Ale opět - omezenosti konkrétně čeho? Je opravdu nutné omezit všechno jídlo?

Omega-3 mastné kyseliny z ryb (EPA a DHA) významně mění střevní mikroflóru, což může alespoň částečně vysvětlit jejich příznivé zdravotní účinky.

Bio krmení skutečně dlouhodobě zlepšuje složení mléčného tuku ve smyslu vyššího podílu omega-3 mastných kyselin a většího množství příznivé CLA (konjugovaná kyselina linoleová). Požívání bio mléčných produktů tak může zlepšit tento poměr v celkové stravě a mít příznivější dopady než normální mléčné výrobky.

Ovšem probiotika nepomáhají, minimálně krátkodobě, kontrole glukózy u lidí s nadváhou. No, nemůžou umět všechno.

Co ovšem může pomoci myším? Když jejich matka v těhotenství jí bezlepkovou stravu. Výsledkem budiž nižší zánětlivost a četnost výskytu cukrovky. Jsou to sice myši, ale myši jsou přirození pojídači semen, na rozdíl od nás, lidí. Měli by snad být odolnější.

Maximální hmotnost za sledované období je lepším prediktorem celkové úmrtnosti, než aktuální hmotnost v době průzkumu, viz obrázek: 




Co to znamená? Že je lepší mít stabilní nízkou hmotnost. Jeden z problémů aktuální hmotnosti je fakt, že může být výsledkem nemoci. Jiným problémem je fakt, že se může jednat o krátkodobou záležitost, zatímco vyšší hmotnost obvykle nebývá krátkodobá. Taktéž, že občas opakovaná věta o zdravotně výhodné lehké nadváze je důsledkem tohoto zkreslení. Další informace přináší i Stephan Guyenet

Běžně si běžci myslí, že můžou jíst, co chtějí, protože to "vyběhají". Realita je taková, že ač jsou mnozí běžci hubení, jejich riziko civilizačních chorob včetně srdečně-cévních, nebývá příliš nízko. Opravdu ani běžci nemůžou jíst co chtějí.

Nová studie z Rakouska poukazuje na neoprávněnost zdravotních tvrzení vegetariánů. Ve studii byly srovnáváni vegetariáni se skupinou se stejnými poměry věků, pohlaví a socio-ekonomického statusu. Vegetariáni byli v průměru hubenější, pili méně alkoholu a vyšší riziko rakoviny, alergií a mentálních poruch, celkově vyšší náklady na zdravotní péči a horší kvalitu života.

Než začneme šít do vegetariánské stravy, je dobré si uvědomit, že studie nebyla úplně dobře kontrolovaná, měla stále relativně málo účastníků a je to pouze observační typ studie, který umožňuje přinejlepším zjistit vztah (korelaci), ale ne příčinu (kauzalitu). Dlouhodobě je známo, že vegetariánství a mentální poruchy jsou spolu ve vztahu a pravděpodobně je to z důvodu, že mentální poruchy se častěji vyskytují u lidí náchylných podléhat znechucení, se kterým mnozí propagátoři  vegetariánství či veganství tak rádi pracují.

Cholesterol v krvi je špatný, že áno? No, minimálně u starých mužů je nízká hladina celkového cholesterolu spojena s vyšší úmrtností. 

Spolek českých skeptiků Sisyfos předával ceny Bludný balvan. Jedna z oceněných, Ludmila Eleková (aniž bych ji jinak bral moc vážně), napsala zcela trefně:

"Označujete se za skeptiky, což z definice znamená ty, kdo z principu pochybují - nebo by měli - o všem. Takže si dovolím položit otevřenou otázku: pochybovali jste někdy o zdánlivě samozřejmých „pravdách“ o očkování?"

Více o tomtéž problému, že čeští "skeptici" nejsou ve skutečnosti žádnými skeptiky, napsal na blogu iHned.cz Josef Bouška.

Víte, že Sisyfos byl známý lhář a darebák?

Žádné komentáře:

Okomentovat