pondělí 28. dubna 2014

Miš-maš VI

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.


Debata o nasycených mastných kyselinách se ve světě hezky rozjíždí už i v mainstreamových médiích. Profesor Man je například tvrdě proti máslu. No jo, ale co s tím, když je mléčný tuk opakovaně spojen s dobrým zdravím? Naposledy s lepší tolerancí glukózy u lidí s NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease). Tak komu věřit?

Západní žívotní styl je spojen s mnoha novými civilizačními nepřenosnými nemocemi. Společný jmenovatel? Převaha prozánětlivých stimulů nad protizánětlivými jako reakce na neshodu mezi naším víceméně paleolitickým genomem a průmyslovým životním stylem.

V odpovědi na článěk Igora Bukovského jsem dal za pravdu, že pro některé lidi je přemíra železa špatná a že je vhodné si nechat jednou za čas udělat test na železo. Stále na této pozici nic neměním.

Jiná výtka mnohých paleo kritiků říká, že neexistuje a téměř nikdy neexistovala jednotná paleo strava. A co má být, ptá se Mark Sisson. 

Že neexistuje jednotná strava (životní styl) neznamená, že si nemůžeme všimnout několika základních společných bodů stravy lovců/sběračů- žádní vegetariáni, naopak velké množství živočišných produktů v závislosti na dostupnosti rostlinné stravy; žádné rafinované rostlinné tuky, žádný rafinovaný cukr, žádné rafinované obilniny, pojídání celých zvířat (nose to tail) a pojídání hmyzu.

Paleo strava je ve srovnání se stravou dle zásad American Heart Association významně úspěšnější v léčbě hypercholesterolemie. Snižuje hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a trigliceridů a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.

Evoluční vysvětlení, proč milujeme cukr.

Kdysi nejstarší žena světa odevzdala své tělo vědě. Co se zjistilo z její krve o limitu dlouhověkosti? Že se může jednat o limit dělení kmenových buněk. V době smrti dvě třetiny jejich bílých krvinek pocházelo pouze ze DVOU kmenových buněk, což značí postupné ukončení funkce ostatních.

Myslíte si, že myslíte jenom mozkem? Možná se mýlíte, protože lidé (a další savci) mají "druhý mozek" a to trávicí soustavu. Trávisí nervová soustava je druhé největší koncentrované místo našich neuronů, je evolučně nejstarší (starší než mozková centra!) a je zodpovědná za mnohé reaktivní reakce bez kontroly našeho mozku, spekulativně včetně stresového přejídání, a ovlivňují naši náladu. Právě toto nervové spojení je nejspíše zodpovědné za spojení naší střevní mikroflóry a našeho mentálního zdraví.


Opakovaně píšu o "leaky gut syndrome", tedy problému (příliš) propustné střevní stěny, který je spojen s lepkem. Další možným spouštěčem jsou nejspíš nesteroidní protizánětlivé léky, tedy skupina tlumičů bolesti typu ibuprofenu, ibalginu a dalších. Nikdy jsem nebyl jejich příznivcem, protože dlouhodobá rizika nejsou příliš známá, ale evidentně existující.

Někteří delfíni používají houby, k ne zcela jasnému účelu. Už je ale jasné, že užívání těchto hub je spojeno s výrazně odlišnou stravou.

Umělé početí u myší a spekulativně i u lidí zhoršuje metabolismus glukózy.

Více rozdrobeného jídla sníme v průměru méně na objem, ale více na váhu, .



Konzumace čokolády je pozitivně a nejspíš příčinně spojena s kognitivními výkony. Studie dokonce našla silný vztah mezi relativním množstvím udělených Nobelových cen v dané zemi a její průměrné konzumace čokolády, což vytváří efektivní graf. Pozor, nejedná se o náhodně objevenou korelaci, ale o domyšlení důsledků předchozího výzkumu. Osobně tedy preferuji čokoládu s vysokým procentem kakaa a minimem dalších surovin.





Pravidelné cvičení udržuje kůži mladou.


Znáte radu, že se při hubnutí máte vážit jen jednou za čas? Tradiční bulshitt - pravidelné denní vážení je efektivním pomocníkem k hubnutí.

Bakterie možná jednou nakrmí svět a zároveň sníží spotřebu pesticidů. 

Placebo efekt ve výživě? Možná větší, než si myslíte. 

Případová studie o nápravě ploché nohy. Korekční vložky? Operace? Nebo že by běh v minimalistické obuvi? C je správně. 

Bosý běh pomáhá i oštěpaři Veselému, aktuálnímu mistru světa, s problémy s kolenem.

Žádné komentáře:

Okomentovat