pondělí 14. dubna 2014

Miš-maš IV

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.



Kris Gunnars z Authority Nutrition to píše naprosto jasně: Cukr (sacharóza) je nejhorší ingredience v jídle.

Ostatně nová meta analýza spojuje konzumaci fruktózy z průmyslově zpracovaných potravin s markery metabolického syndromu. Fruktóza tvoří polovinu sacharózy.

Druhý aktuální článek z jeho blogu rozebírá mléčné výrobky, kolem kterých se vede často až svatá válka. S jeho pohledem v podstatě beze zbytku souhlasím - pokud patříte mezi šťastnou menšinu světa, které nevadí ani laktóza ani některá z mléčných bílkovin, může pro vás být mléko a výrobky z něj vysoce výživné potraviny. Zaměřujte se hlavně na plnotučné neslazené a jinak průmyslově neupravované výrobky, protože mléko obsahuje některé unikátní zdraví prospěšné tuky (a v nich vitamín K2) a to především mléko z krav krmených trávou - ostatně jsem o tom psal minule. Nevěřte nesmyslným tvrzením o nebezpečném mléčném tuku.

Nová studie naznačuje, že oblíbený doplněk pro zdraví kloubů glukosamin může mírně prodloužit délku života. Jak? Napodobuje mechanismus nízkosacharidové stravy, tvrdí autoři.

Stále se rozšiřující výzkum o střevní mikroflóře přináší další zajímavé výsledky: Stres ji negativně ovlivňuje a to může být jedním ze zásadních mechanismů působící na oslabení imunitního systému. 

Zůstaňme ve střevě, zonulin, který je produkován mimo jiné při pojídání lepku, oslabuje střevní bariéru a vede k "leaky gut syndrome", tedy syndromu propustné střevní stěny. 

Zajímavá studie o zmírňování následků sezení: z hlediska krátkodobých výsledků (hladina glukózy a inzulinu po jednom dni u 70 zdravých lidí) nejlépe vychází krátké a časté přestávky v sezení, následované s odstupem dlouhým sezením doplněným delší fyzickou aktivitou. Vstaňte od počítače a vraťte se za dvě minuty.

Úmrtí životního partnera vede k vyšší pravděpodobnosti srdečně-cévní příhody v následujících týdnech až měsících.

Zvířecí epidemie obezity - nadpoloviční většina koček a psů v USA mají nadváhu. To nemají instinkty, aby pochopili, že mají jíst přiměřeně?

Vegetariánská strava je spojena s nižším krevním tlakem, říká meta studie. Aniž bych chtěl snižovat hodnotu tohoto typu intervencí, průměrná změna u experimentálních studií byla -4,8/-2,2. 

Proč máme (jako "my lidé") problémy akceptovat, že pohyb je často nejlepším lékem?  Má to co do činění s placebo efektem? Hodnotné zamyšlení od Marka Sissona.

Prezident Botswany zakázal lov, aby znepříjemnil život pytlákům. Bohužel to ale má nepříjemné důsledky i pro život Křováků. Co na to vegani? Jsou Křováci zvířata a můžou tak lovit další zvířata? Nebo je musíme svázat naším "nadřazeným" způsobem života?

Přírodní kmeny jižní Ameriky zažívají během pár let po prvním kontaktu s moderními lidmi prudké zvýšení úmrtnosti. Naštěstí během delšího časového období se jejich stavy obnovují.

Dobrá zpráva pro notorické hráče počítačových her? Jejich hraní je spojeno se zvětšenými oblastmi mozku odpovědných za paměť, plánování, vizuální pozornost či pohyby očí.

Malé děti a "očistné džusové diety"? A co takhle zkusit budovat normální vztah k normálnímu přirozenému jídlu?


Jste obézní a chystáte se zplodit potomka? Kromě toho, že vám to nejspíš půjde hůř, bude mít vaše dítě i vyšší pravděpodobnost autistické poruchy. Je to zajímavá korelace, která se často zjevuje - fyzický stav rodičů souvisí s fyzickým i psychickým stavem dětí. Genetika? Epigenetika? Výchova?

Obrázek na konec - zakončíme genetickým složením evropských národů. (zdroj





Žádné komentáře:

Okomentovat