úterý 22. dubna 2014

Miš-maš V

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.


Minule jsem psal o cukru jako nejhorší živině dle Gunnarse. Cukr mimo jiné zhoršuje funkci vaječníků u opic. Naštěstí se ale zdá, že u lidí funguje nějaký částečně ochranný mechanismus nebo jak jinak si vysvětlit, že jsou stále ještě plodné?



Setrvalá válka proti soli (přesněji sodíku, části soli) přináší nesmyslnou ostrakizaci tohoto životně důležité minerálu. Aktuální doporučení amerického CDC (2 300 mg pro lidi pod 50 let a 1 500 mg pro starší, což je 6 respektive 3,75 g soli) je dle této nové studie nebezpečně nízké. Snad jednoho kritika mého postoje k soli potěší, že studii nedělali milovníci hamburgerů z USA, ale vědci z Dánska. 

Jinak žádný div, protože ta doporučení jsou založená na pečlivě vybraných studiích o vztahu soli a krevního tlaku (z většiny nikoliv úmrtnosti!), z nichž mnohé byly navíc zaměřeny na komplexní změnu stravování a ne jen na příjem soli. Co mi to připomíná? Role soli jako zdravotního rizika je dle mého názoru systematicky přeceňována, což ale neospravedlňuje pojídání průmyslově zpracovaných potravin, kde je sůl jednou z ingrediencí.

Již jsem psal o nízkém příjmu energie jako možné cestě k dlouhověkosti. Jedno shrnutí možných důvodů zde.

Čína zažívá nepříjemný boom civilizačních chorob. Co je na vině? Jako obvykle je politicky korektně obviněno maso a živočišný protein, ale jaksi na okraj je zmíněno, že raketově roste i spotřeba mléka (drtivá většina asijské populace má problémy s trávením laktózy nemluvě o neznámé míře alergií na mléčné bílkoviny), cukru, pšeničné mouky, průmyslových rostlinných olejů, průmyslově zpracovaných potravin, a jako příprava se rozšiřuje smažení. Takže těžko říct.

Ženy vegetariánky můžou mít prospěch ve formě vyšší koncentrace cholinu v krvi z pojídání vajec  bohatých na omega-3 mastné kyseliny. 

Jak striktně veganská raw food (ale i jiná extrémní) strava ohrožuje zdraví dětí. Mám bohužel ale vždy pocit, že tento typ článku bude nakonec zneužit proti lidem, kteří odmítají krmit své děti každým komerčním svinstvem. Znáte ten argument: "Ale nic se nemá přehánět..."

Jak se zpracovává vepřové? Nový seriál na českém stream.cz. Povinnost každého, kdo má zájem o to, co jí.

Vývoj člověka od atleta ke gaučákovi. Výzkum kostí neolitických lidí - zemědělců, ze střední Evropy (včetně ČR) ukazuje, že postupně v průměru klesalo množství nachozených kilometrů a to již od prvopočátku existence. Škoda, že se jedná pouze o chůzi a do zahrnutí nejsou přidáni paleolitičtí předchůdci, o kterých se předpokládá, že žili celkově fyzicky méně náročný život.

První obyvatelé se ve Skotsku objevili již před 14 000 lety, tedy dříve, než se dosud uvádělo.

Životním stylem proti depresi. Cesty neprobádané, ale nejspíš s příjemnějšími vedlejšími účinky než drtivě předepisovaná farmakologická léčba. Ostatně jsem minule odkazoval na Marka Sissona. 

Nástroj na přepočítání rizika předčasného úmrtí vyplývajícího z tuku na vašem pupku.

Jsou sauny cestou ke zlepšení výkonnosti? Tim Ferris napoví.

Přehnaná hygiena ve spojení s moderním životním stylem zhoršuje funkci imunitního systému skrze vyloučení imunoregulativních nemocí z lidského života.Důsledkem je vyšší zánětlivost s důsledky v podobě například alergií, cukrovky I. typu, abnormality v amygdale či hypokampu.. Je toho dost, o co se hygienou připravujeme.

Stále více lidí začíná používat eliminační dietu, aby objevilo příčinu svých potíží. Konečně vzbouření se one-size-fit-all přístupu mainstreamu.

Potřebujete řešit problém? Běžte se projít. Já bych dodal - běžte se klidně i proběhnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat