pondělí 31. března 2014

Miš-maš II

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u druhého přehledu.



Lov formoval člověka, to jenom, až z nás bude zase někdo dělat býložravce. 

Psal jsem před nedávnem - gorily na tradiční zoo stravě jsou obézní. Co s nimi udělá emulace jejich přirozené listnaté stravy nízká v sacharidech, tedy bez sušenek a se sníženým množstvím ovoce? Hádejte třikrát

Svalnatější staří lidé žijí déle než ti málo svalnatí. Než se vrhneme na činky, zaspekulujme si nad tím, jestli svalnatější postava nesvědčí o celkově zdravějším životním stylu, jehož je cvičení jenom jednou malou, byť určitě důležitou, součástí.

Kokosový olej si vysluhuje špatnou pověst od mainstreamových výživových po(z)rádců a to kvůli vysokému množství nasycených mastných kyselin (mé reakce jsou v diskuzi pod zkratkou EC). Suppversity přináší informace o vlivu panenského kokosového oleje na artritidu.  Co myslíte, je to dílo zkázy?

Článek v BBC či v Daily Telehraph je o řekněme mírně zmatených radách Britské "srdeční" nadace (British Hearth Foundation) po publikaci poslední metastudie, o které jsem psal v minulém miš-maši

Pearson z BHF prohlásil, že "není dostatek důkazů na to, abychom si byli jisti našimi doporučeními (o zdravé výživě)" a ne, "(studie) nezměnila naše tvrzení, že jíst hodně tuku je škodlivé pro srdce". Sice nemáme pro naše názory vědeckou podporu, populace, které je za nemalý peníz inzerujeme, je stále nemocnější, ale měnit je nebudeme.

Ona studie musela být po kritice lehce upravena, přičemž tato úprava dopadla lehce ve prospěch omega-3 mastných kyselin, ovšem závěry ohledně nulového zdravotního dopadu konzumace omega-6 či nasycených mastných kyselin dál zůstává. Informaci čerpám od Stephana Guyeneta. 

Proč chirurg operující cévy zahodil statiny na dobro? Opět můžete hádat, kolikrát chcete. Že by to mělo co do činění s informací o faktu, že odborníci doporučující statiny jsou často placeni jejich výrobci, jak jsem zdrojoval minule? Nebo s jiným faktem, který rozebírám v celé stále ještě nedokončené sérii, že celkový cholesterol není přímou příčinou srdečně-cévních onemocnění?

V minulém miš-maši jsem taktéž psal o antibiotikách, které způsobují tloustnutí. K tomu si přidejte fakt, že ničí vaši střevní mikroflóru, což může vést až k vyvolání alergie. Pak se divte lidem, kteří se "chemie" bojí jako čert kříže.

Abychom zůstali u tématu střevní mikroflóry - ta je určena i takovými detaily, jako je způsob porodu. Novorozenec při průchodu porodními cestami získává bakteriální výbavu od své mámy a ta mu pomáhá se lépe poprat s nástrahami života ve společnosti nosičů patogenů.

Syndrom "leaky gut", tedy zvýšená propustnost střevní membrány pro patogeny a různé nepřirozené látky, je stále v konvenční medicíně zesměšňován a jeho vliv především na autoimunitní reakce zlehčován. Jenomže ona to není žádná sranda, informuje Daily Beast o historii a odkazuje na velké množství výzkumů tohoto fenoménu. Co je hlavní příčinou? Uvolňování proteinu Zonulinu, který je podporován některými škodlivými mikroorganismy, lepkem a dědičností. Alespoň, co zatím tušíme.

A abychom ty informace o střevní mikroflóře nějak hezky uzavřely, tak Chriss Kresser v rozhovoru s Glenn Taylor rozebírá transplantaci fekální kultury. 

Rozhovor s profesorem buněčné biologie z Harvardu o rakovině, metabolismu, fruktóze, glukóze a umělých sladidlech. Fruktózu vážně rád nemá, ale nezapomíná, že zdaleka nejhlavnějším zdrojem fruktózy v západní civilizaci je obyčejný stolní cukr. To jenom, než vyhodíte ovoce do koše.

Již nějakou dobu zaznamenávám zvýšený vědecký zájem o projektování dětských hřišť tak, aby byla NEbezpečná. Proč, to rozebírá dlouhý reportážní článek The Atlantic. Krátká nápověda: pokud chcete, aby se vaše dítě umělo vyrovnat s riziky, musí je nejdříve začít samo podstupovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat