čtvrtek 23. října 2014

Miš-Maš XIV

Po dlouhé až předlouhé odmlce přináším další miš-maš. Stěhování ještě není za námi, ale poté už to snad zase půjde snáze. 

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.



Nejnovější výzkum srovnávající dopady roční nízkotučné stravy oproti nízkosacharidové. Nízkosacharidová vítězí z hlediska ztráty hmotnosti, zachování svalové hmoty a zlepšení ukazatelů rizika srdečně-cévních onemocnění. Rozebráno v N.Y. Times.

Jakou stravou zhubl LeBron James, elitní basketbalista?

Kdo všechno podporuje současné dietetické rady, například ty od American Society for Nutrition? Rozebráno v článku, který se zabývá stanoviskem této společnosti ohledně zpracovaných potravin.

Polyphenoly v olivovém oleji zlepšují funkci HDL cholesterolu. Že je olivový olej zdravý snad již víme, nyní máme prokázán jeden z příčinných mechanismů.

Mark Sisson rozebírá, čím může zpracované maso škodit a jak tyto dopady případně minimalizovat. 

Dále taktéž stejný autor píše o tom, proč možná poměr omega-6 vs. omega-3 není tou hlavní příčinou zánětlivých stavů, jež jsou spojeny s civilizačními chorobami.

Vyhýbání se slunečnímu světlu bylo v této observační jihošvédské studii spojeno s vyšší celkovou úmrtností. Protisluneční hysterie není na místě.

Obvykle slyšíme, že hubnout se má pomalu. Z hlediska pravděpodobnosti úspěchu je ovšem lepší hubnout rychle a riziko jo-jo efektu nezávisí na rychlosti ztráty hmotnost, alespoň dle tohoto experimentu s následným tříletým sledováním.

Celiakie se může projevovat i v mozku - epilepsií, halucinacemi, psychózou a dokonce i symptomy regresivního autismu, a to skrze autoimunitní reakci.

Při sedavé práci je dobré dělat přestávky, alespoň u obézních to dle výzkumu snižuje pocit únavy a bolesti dolní části zad.

Pilotní studie naznačuje, že meditace může snížit závažnost záchvatů migrény, byť k potvrzení (či vyvrácení) efektu na počet záchvatů je potřeba provést další studie.

Porodní váha floridských dětí je pozitivně spojena s výsledky školních testů a to až do hodnoty 10 liber. Článek diskutuje, zda nemá předčasné vyvolávání porodů vedoucí k nižší porodní váze negativní dopad na inteligenci dětí a celkově se zamýšlí nad tím, zda není nadužívání medicínských zákroků spíše na škodu než k užitku.



Antibitiotika vs. náš mikrobiom (mikroskopická flóra žijící v a na našich tělech). Nikdo nemůže popřít ohromný prospěch, který z užívání antibiotik naše společnost má. Ale jejich nadužívání vede k mnoha negativním efektům a to nejenom co se týče rozvoje resistence, ale i našeho celkové zdraví. V recenzi na knihu Missing Microbes autor dává příklad bakterie H. pylori, která způsobuje vředy a rakovinu žaludku, ale na druhou stranu je její přítomnost spojena například s nižším výskytem alergií. Je tedy žádoucí ji z těla odstranit? 

Je sterilita zdravá a žádoucí? Není to s těmi bakteriemi trochu složitější?

Porod císařským řezem a podávání antibiotik ve druhém a třetím trimestru těhotenství je spojeno s vyšším rizikem obezity u dětí. Příčinný mechanismus, pokud nějaký existuje, je zatím neznámý, ale může souviset se střevní mikroflórou.

Celkově mám dojem, že sílí snaha umenšit počet zbytečných medicínských zákroků a vyšetření. I kdyby byly jenom neškodné, stále nás k tomu stejně donutí rostoucí náklady.

Chriss Kresser rozebírá jak léčit reflux u malých dětí přírodní cestou bez zbytečných zákroků a terapií.

Co vše se přidává do jídla či pití a může mít negativní dopad na naši váhu či zdraví? List je neuvěřitelně dlouhý..

Žádné komentáře:

Okomentovat