neděle 16. srpna 2015

Miš-maš XXIII

V dalším přehledu vědeckých výzkumů a zajímavých článků se objevuje především téma konfliktů zájmů, cukrovky, paleo stravy a cholesterolu a léků na jeho snižování..



Coca-Cola finančně podporuje ty vědce, jejichž výzkum je příznivý pro jejich produkty například popíráním důležitosti jídelníčku pro hubnutí. Někteří sice své kolegy brání poukazem na obtížnost získávání financí, ale ostuda je na světě a hovno smrdí tím víc, čím víc se rozpatlává. Pozor! Metoda není o přímé korupci, ale o tlačence pro vybranou větev výzkumu. 

Ve Velké Británii pak zjistili, že 5 z 8 vědců ve vládní komisi o výživě je placeno výrobci jídla. Již minule jsem odkazoval na pochybná zjištění této komise stran vztahu konzumace sacharidů a zdraví.

Občas ale výjimečně vyjde výzkum proti zájmu sponzora a dokonce je publikován. Jako třeba ten o másle.

Uvidíme někdy výsledky i těch farmaceutických pokusů, které selhaly natolik, že je nelze nějak pozitivně zaonačit?

Kalorická restrikce u normálně vážících lidí vedla ve dvouletém pokusu k úbytku váhy, zpomalení metabolismu a zlepšení krevních ukazatelů srdečné-cévních nemocí. Zajímavé ovšem dle mě je, že protokol dodrželo opravdu vysoké procento lidí - 82.

Bariatrická chirurgie je považována za jednu z nejefektivnějších metod hubnutí a dokonce umí léčit cukrovku. Dlouhodobý výzkum však ukazuje, že to zase tak efektivní není.

Těhotenské cukrovce lze u rizikových matek předcházet změnou životního stylu. Kdo by to byl řekl.

U myší je rozvoj cukrovky prvního typu spojen se změnami mikrobiomu a přenos bakterií na zdravé myši zvyšuje jejich riziko. Antibiotika jej taktéž zvyšují, probiotika nechrání.

Inzulinová resistence je možnou příčinnou vzniku Alzheimerovy choroby, jedná se o cukrovku III. typu?

Již v minulosti jsem se skepticky vyjadřoval o konceptu metabolicky zdravé obezity. Nový výzkum zkoumající tyto lidi po 20 letech ukazuje, že se jedná pro velkou část z nich o pouhý odklad.

Nový výzkum přibližuje vztah mikrobiomu, vitaminu D a časných stádiích cukrovky. Mikrobiom má také vztah k srdečně cévním nemocím a má potenciál pomoci zvrátit aterosklerózu. Jednou možná budeme užívat probiotika na míru.

Vzácná mastná kyselina heptadekanová (C:17) vyskytující se v mléčných produktech a mořských plodech může dle studie na delfínech zvrátit pre-diabetes.

Kojení je spojeno s nižším výskytem obezity a cukrovky, ovšem ne s nižší hladinou cholesterolu nebo krevního tlaku.

První meta-analýza dopadů paleo stravy došla k závěru, že je lepší pro metabolický syndrom než kontrolní diety postavené na standardních doporučeních. Paleo strava v dalším krátkém experimentu u diabetiků druhého typu vedla k lepší kontrole hladiny glukózy v krvi a lepšímu profilu tuků oproti oficiálně doporučované stravě. Ve světle těchto výsledků není divné, že další meta-analýza neprokázala škodlivost nasycených mastných kyselin, na rozdíl od trans-mastných. Další přehled a meta-studie neprokázala vztah mezi příjmem cholesterolu a úmrtností.

Čím více masa ve stravě, tím kyselejší prostředí v žaludku jako evoluční ochrana před patogeny. Mimochodem kyselost lidského žaludku je na úrovni masožravců. Hrály sacharidy významnou úlohu ve vývoji lidského mozku, jak tvrdí někteří vědci?

Teplotní stabilita není jenom o kouřovém bodu - smažit na sádle je zdravější než na slunečnicovém oleji.

Přichází nové léky na snižování cholesterolu. O souvislostech píše nepříjemně a v širších souvislostech velký odpůrce statinů. Mimochodem středomořská strava je zhruba dvakrát účinnější než statiny. Tuk na játrech informuje o poměru rizika a přínosů statinů.

Rostlinné steroly jsou propagovány pro snižování hladiny cholesterolu, nicméně nemají vliv na úmrtnost a když, tak je negativní.

Článek o tom, na jak pochybných základech stojí tvrzení, že je nutné snídat.

Ještě stále nepijete kávu? Jedná se mimojiné o vynikající zdroj antioxidantů ve stravě. A jak ji správně časovat pro podporu výkonu naznačí zde.

Celiakie je spojená s cirhózou jater a při malém pokusu vedla bezlepková strava ke zlepšení stavu jater.

O důležitosti bakterií pro metabolismus a proč kalorie není kalorie a proč každý člověk potřebuje jinou stravu.

Tweety z různých států USA jsou silně spojeny s úmrtími na srdečně-cévní onemocnění. Jen bych byl výrazně opatrnější s přisuzováním příčiny.

Sumář pozitivních vlastností fermentovaných mléčných produktů.

Banánový resistentní škrob snižuje inzulinovou odezvu organismu a rozkolísanost hladiny krevního cukru.

U zdravých lidí ve věku 71 - 80 let nenašla nová studie vztah mezi příjmem soli a úmrtností na srdečně-cévní nemoci.

Chronický ovšem nikoliv akutní stres v dětství žen je spojen s vyšším rizikem předčasného porodu.

Polyfenoly v olivovém oleji snižují koncentraci LDL cholesterolu i jeho částic.

Vysoké hladiny velmi dlouhých nasycených mastných kyselin v krvi byly spojeny s lepším profilem rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění.

Tak jako ve stravě ani ve fitness neplatí one-size-fits-all. Při výběru běžeckých bot se řidte pocitem.

Žádné komentáře:

Okomentovat