čtvrtek 23. července 2015

Miš-maš XXII

Šéfredaktor Lancetu, jednoho z nejprestižnějších medicínských časopisů na světě, tvrdí, že až polovina výsledků vědeckých výzkumů je záměrně zkreslena či přímo zfalšována.

Kdo je nejvlivnější ve výzkumu léků diabetu? Pár procent autorů, kteří publikují drtivou většinu randomizovaných studií a jsou v přímém spojení s farmaceutickými firmami.

Podle této zprávy utratily velké potravinářské firmy v letech 2009 - 2011 stovky miliónů dolarů na ovlivňování mediálních zpráv. Oblíbenou taktikou je mj. zakládat a/nebo financovat skupiny (odhaleno 14 s celkovým rozpočtem 125 miliónů dolarů), které vstupují do mediálních zpráv jako nezávislé. 

O tom, jak jsou vedoucí amerických školních jídelen školeni a kdo jim to platí.


BMJ - British Medical Journal se po PLOS stal teprve druhým významným medicínským vědeckým časopisem, který žádá po autorech zveřejňování originálních dat. V době, kdy se medicínská věda těší rekordní neoblibě a mnohé výzkumy jsou pochybné kvality a důvěryhodnosti je to více než žádoucí krok.

To by umožnilo například konečně po více jak dvaceti letech začít s nezávislou kvantifikací pozitivních i negativních dopadů užívání statinů. Zatím stále reálně hrozí, že kvantifikací negativních dopadů bude dělat sám Sir Collins, který ještě nedávno ujišťoval, že negativní dopady jsou velmi nízké a opomněl sdělit, že se nikdy vlastně pořádně nezkoumaly.

Více provedených mamografových vyšetření v USA v letech 2000 - 2010 nevedlo ke snížení počtu úmrtí na rakovinu prsu ani k nižšímu výskytu velkých nádoru, což by se dalo očekávat vzhledem k tomu, že hlavní výhodou mamografu má být zachycení nádoru v brzkém stádiu. Naopak drasticky vzrostl počet zaznamenaných a operovaných malých nádorů. Vysvětlení mě napadají tři: 1.) Vzrostl počet nádorů; 2.) Vidíme zářný příklad nadbytečné diagnostiky (viz článek k této problematiodkazovaný mnou zde) a nadbytečných zákroků - mamograf oproti jiným technikám zaznamenává velké množství nádorů, které rostou pomalu nebo vůbec a nepředstavují zdravotní riziko; 3.) Přínos je tak malý, že jej studie nemohla statisticky postihnout.

Po USA se i Velká Británie pouští do boje s nadbytečnou léčbou. O nutnosti otevřeně diskutovat o racionalizaci nákladů na zdravotní péči píše i David Katz.

Proč se americká vláda bojí tuku? O tom, jak v doporučeních komise pro nové výživové doporučení chybí omezení množství tuku. K této velké a často přehlížené změně i tento komentář.

Ačkoliv vede konzumace másla ke zvýšeni cholesterolu, tak konzumace smetany ne. Rozdíl mezi těmito tuky přitom není ani tak ve složení jako ve fyzikálních vlastnostech - tuk v máslu je méně často obalen v membráně. To do úvah o dopadech tuků ve stravě přidává úplně nový rozměr.

Diety obsahující hodně tuku z čerstvého masa nebo ze sýrů vedly k lepšímu profilu cholesterolových ukazatelů ve srovnání s dietou obsahující místo toho sacharidy.


Sójový olej je u myší více obezitogenní a diabetogenní (způsobující obezitu a cukrovku), než olej kokosový a fruktóza. Malé překvapení pro zastánce vysokého příjmu PUFA - nic není tak jednoduché.

Zachránilo by 20 % zdanění jídel s vyšším množství nasycených mastných kyselin těch 1500 novozélandských životů, jak tvrdí studie z PLOS One? To stěží, jak přesvědčivě ukazuje tento článek.

Vysoká hladina LDL cholesterolu byla spojena s vyšší šancí přežít infarkt. Zajímal by mě mechanismus.

Nový nepřitel číslo 1: cukr. Mimo jiné o tom, jak dopadne omezení spotřeby cukru na Minessotu, kde sídlí firmy závislé na jeho konzumaci, a o tom, jak unikl z této pozice dříve (spoiler: konflikt zájmů). 

Nový výzkum ukazuje na dávce závislou reakci rizikových ukazatelů SCO na nápoje slazené fruktózovým sirupem. V nové meta-analýze bylo opět zjištěno spojení konzumace slazených nápojů a ovocných džusů s cukrovkou, ale nově jasně i pro jedince bez nadváhy. 

Děti kukuřice, aneb článek o tom, jak drasticky se změnila zemědělská produkce za posledních 50 let.

Dobré a zlé sacharidy. A co asi tak zjistí britská komise provázaná s výrobci jídla za sedm let sezení? Že vlastně téměř nejsou důkazy o škodlivosti a/nebo prospěšnosti cukru nebo sacharidů. Zabrání ji absence důkazů vydávat doporučení? No to těžko.

Něco pro vegetariány - nová meta-analýza zjistila, že vegetariánské diety vedly k mírně vyššímu úbytku hmotnosti než standardní. Jako bonus článek o Loma Linda - modré zóně dlouhověkosti uprostřed USA, kde je vysoký podíl vegetariánů a veganů v důsledku Adventistického vyznání. Obsahuje mnohá poučení i pro masožrouty. Scotta Jurka již mnozí považují za odepsanou a předběhlou veganskou legendu. Nicméně si vzal do hlavy, že před zplozením potomka v 41 letech udělá něco výjimečného a splnil to - vytvořil nový rekord na Apalačské stezce - 2 189 mil urazil za 46 dní, 8 hodin a 7 minut - předchozí rekord držela Jennifer Pharr Davis s časem jen o tři hodiny a 13 minut delším. 

Z druhé strany článek o nízkosacharidové knize Real Meal Revolution, za kterou stojí mj. Tim Noakes, vynikající vědec rád převracející zažitá paradigmata a dogmata. Ketogenní nízkosacharidová strava se užívá v některých lékařských případech (především u epilepsie) a nový směr výzkumu zjišťuje, zda by nemohla pomoci některým lidem s rakovinou. Teorie staví na původní hypotéze o rakovině jako dominantně metabolické, nikoliv genetické, poruše a Wartenbergově zjištění, že rakovinové buňky mají poškozené mitochondrie a nemůžou tedy přežít bez glukózy, na rozdíl od drtivě většiny ostatních buněk.


Americká vládní léková agentura FDA nezvládá kontrolovat zdravotní přístroje a má na ně nižší požadavky než na léky, což vede k relativně častým problémům. Nesmějme se ovšem Američanům, česká registrace je podobně slabá.

FDA po vyhodnocení nových dat ohodnotila užívání nesteroidních protizánětlivých léků (např. Ibuprofen) jako škodící cévám.

Parkinsonova choroba může začínat ve střevech a k mozku se propracovat skrz bloudivý nerv. Lidé, u nichž byl tento nerv hodně zkrácen, měli výrazně nižší riziko propuknutí nemoci.

Možný mechanismus vzniku projevů nespecifické citlivosti na lepek (či pšenici) - při trávení chleba nebo těstovin vznikají biologicky aktivní molekuly, které překračují střevní bariéru. Studie je in vitro, tedy v čistě laboratorních podmínkách.

Bezlepkové náhražky Austrálii nejsou zdravější než klasické potraviny s lepkem. Stěží se ale hádat o tom, že zelenina je zdravější než pšenice a že bezlepkovou stravu je nutno uchopit jinak, než přes konzumaci průmyslově vyrobených náhražek. 

Na území dnešního Izraele byl zdokumentován první (neúspěšný) pokus o zemědělství již před více než 22 000 lety. Dosavadní nejstarší známé pokusy byly datovány do doby před zhruba 12 000 lety. Je evidentní, že tlak na nové zdroje obživy nevznikl tak náhle, jak se dosud uvádělo.

Obezita způsobuje takové změny ve střevě, které vedou k vyšší absorpci cukrů a tuků. Úvaha nad tím, jak vede počítání kalorií k přijímání méně kvalitní stravy, ale ne k úbytku hmotnosti. Již dříve jsem psal, že rozhoduje kvalita a ne kvantita.

Označení tyčinky jako "fitness" vedlo k nižšímu výdeji energie při cvičeni a vyšší konzumaci.

Nový přehled výzkumů o vztahu životního stylu těhotné matky a rizika metabolického syndromu jejího dítěte.

Vitamíny skupiny B mohou pomáhat pacientům s poruchami kognitivních funkcí, ovšem jenom v případě, že mají dostatek omega-3 mastných kyselin. Zdá se tedy, že je metabolismus těchto živin spojený.

Jaké jsou primární příčiny hormonálních nerovnováh a proč můžou být občas skryté i laboratorním testům?

Další do sbírky výzkumů, které si v médiích žijí svůj život. Aneb dvě čokoládové tyčinky denně vás před infarktem nejspíš neochrání.

Patří tam i výzkum spojující vyšší konzumaci alkoholu a nižší riziko SCO?

Žádné komentáře:

Okomentovat