Stíhám, stíhám, stíhám psát. Zatím :-) Tedy tady je další přehled výzkumů i pop-článků v nedaleké minulosti.
WHO dlouhodobě doporučuje přijímat maximálně 10 % energetického příjmu ve formě přidaného cukru, tedy ne toho v ovoci, zelenině a mléce. Aktuální čísla tvrdí, že tento příjem je v rozmezí 7 - 17 % u dospělých a 12 - 25 % u dětí (!). WHO navíc nově oficiálně doporučuje jít s příjmem pod 5 %, pokud je to možné.
Vysoký příjem fruktózy z nápojů je (opětovně) přistižen jako příčina per se ukládání tuku v játrech. Tentokrát u dětí. V jiném experimentu pro změnu přirozeně se vyskytující fruktóza v ovoci pomohla k většímu úbytku hmotnosti. Další rána pro analytický redukcionismus.
Článek v Cell rozebírá spojitost mezi zánětlivostí a homeostatickými systémy lidského těla. To má velkou souvislost s civilizačními chorobami, které se většinou prezentují právě svou spojitostí s nadměrnými zánětlivými reakcemi.
Na konto jásotu nad pokrokem v mezích zákona ohledně US
výživových doporučení: Vědecká komise má svá doporučení, ale USDA je schálit
nemusí a ministr si už teď dělá alibi, jak s všímá Marion Nestlé.
Ironický úšklebek nad postojem velké části odborné
veřejnosti a tvůrců výživových doporučení k obyčejným lidem.
Marion Nestlé píše o firmě Nestlé, která bude odstraňovat umělá barviva a aromata ze svých produktů. Je to malý pokrok, ale junk food asi prodávat nepřestanou.
Diet Doctor se zúčastnil tří konferencí a tady jednoduše ve fotkách shrnul nabízené svačiny. A pak, proč se "nedaří" řešit obezitu a cukrovku.
10 hlavních zdrojů energie v US stravě. Nepsal jsem to již někde? Možná, ale neškodí si to zopakovat.
Paleofikace: jenom proto, že má jídlo značku, neznamená, že je zdravé. U nás nemáme problémy se značkou "paleo", ale značka "Vím co jím" dává podobně falešné pozitivní uspokojení nad "zdravější volbou".
Vitamíny odvádějí pozornost od zdravé stravy - velká část
vitamínu v USA pochází z obohacování potravin a ne z potravin samotných.
Důsledek posedlostí analytickým přístupem k potravinám.
Téměř každé dítě v USA má v krvi nezpracovaný folát. Nadměrný příjem folátu krysích matek vedl k vyšší
náchylnosti na cukrovku u dětí. Dohromady to nezní moc příznivě ve světle automaticky doporučovaných doplňků folátu pro těhotné.
Science Daily si všímá výzkumu vlivu přerušovaného hladovění
(intermitent fasting) na geny spojené s dlouhověkostí. IF protokoly jsou v poslední době oblíbené a je fajn vidět,
že i skoro mainstreamový časopis si všímá jejich výzkumu. Článek z loňského prosince pak rozebírá dva základní typy IF ve spojitosti s přirozeným prostředím člověka.
Můžou ketony hrát roli při prodloužení života v důsledku kalorické restrikce a vlivu na ochranu před degenerativními onemocněními mozku?
Intervalové cvičení je časově výhodné pro hubnutí a nabrání základní kondice. Dokonce i chůzi, pokud nemůže člověk hned běhat, je časově výhodnější provádět formou střídání rychlejšího a pomalejšího tempa.
Žádné komentáře:
Okomentovat