čtvrtek 19. června 2014

Miš-maš X

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.



Konzumace cukru v tekuté podobě byla v dvouleté prospektivní studii v Kanadě u mladých (8 - 10 let) s vyšším rizikem obezity spojena s horším glukózovým metabolismem. Nebyla spojena s vyšším přírůstkem hmotnosti a cukr v pevné stravě nebyl spojen s žádnými negativními následky. Opakované téma - cukrem slazené nápoje jsou zdraví škodlivé a to bez ohledu na váhový přírůstek. Bylo by zajímavé sledovat vývoj dále, porucha glukózového metabolismu by měla mít tendenci vést k cukrovce druhého typu a obezitě v pozdějším věku, 2 roky u mladých lidí ještě není dostatečně dlouhá doba.



Dejme prostor i Ďáblovým advokátům - není přece jenom přirovnání, že "cukr je toxický" stejně zjednodušující jako v případě starého "tuk je toxický"?

Pěkný pohled na účinné nízkotučné vs. nízkosacharidové režimy. Společný jmenovatel Ornishe a Atkinse? Vyhýbejte se cukrům a zpracovaným sacharidům včetně mouky.

Jak moc chodí a běhají paleo lovci? Nemáme moc lidí, kteří s nimi žili na takové úrovni a dost dlouho, aby se účastnili loveckých výprav. Ovšem jedním z nich je antropolog Kim Hill, který studoval dvě takové skupiny. Ache loví v podstatě každý den, cca. 10 km v džungli, kde přiměřené tempo je 1,5 km za hodinu. Pokud mají těžký den, tak další den odpočívají. Oproti tomu Hiwi loví "jen" 2 - 3x týdně a po kratší dobu, ovšem občas se vydají na výlet o délce až 100 km.

Pokud chcete hubnout pohybem, mělo by vás to bavit. To se jeví jako důvod, proč je obvykle pohyb špatnou strategií pro hubnutí.

Bylinky můžou pomoci lidem se SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth - chronické onemocnění, které se projevuje bolestmi v oblasti střev) stejně jako běžně užívaná antibiotická léčba.

Předminule jsem psal o spojení fibromyalgie s nespecifickou citlivostí na lepek. Chriss Kresser rozebírá spojení tohoto onemocnění se syndromem propustné střevní stěny (leaky gut syndrome), který je způsobován mimo jiné právě lepkem, a SIBO.

Delší půsty pomáhají s opravou imunitního systému, což pomáhá například lidem po chemoterapii, nebo teoreticky přímo předcházet nádorovým onemocněním. 

Jak to funguje? Zjednodušeně se tělo přepíná do úsporného režimu a s tím souvisí i rozklad bílých krvinek (i jejich udržování stojí energii), při kterém dostávají přednost staré, poškozené a jinak nefunkční. Po konci půstu tělo využívá energii na tvorbu nových zdravých bílých krvinek. Půst tak v podstatě umožňuje tělu obnovit imunitní systém. Důvod přestat jíst pravidelně, což ostatně nedává žádný evoluční smysl, a začít s občasnými půsty.

Iniciativa Skutečně zdravá škola pomalu dosahuje jednoho ze svých cílů - zakázat prodej sladkostí a dalších škodlivých potravin ve školách. Příklad Velké Británie ukazuje, jak na to reagují děti - tvorbou černého trhu. Ukazuje se stále dokola (a ekonomové by to měli umět předvídat), že kde je poptávka, tam se nabídka vytvoří. Přídělový systém potraviny, drogy, alkohol v době prohibice, sladkosti ve školách... Samozřejmě výše zmíněná iniciativa má i další cíle a k nim nástroje, které by snad mohly být účinnější.

Minule jsem slíbil, že se podělím o výzkum na oblíbenou radu, že snídat se musí, pokud chcete zhubnout, protože přece hubení lidé snídají, ne?. No, výzkum tuto hezkou teorii nějak odmítá podpořit. Je pravdou, že snídani vynechávající lidé poté více jí, ale celkově za den toho více nesní. Jinou otázkou ovšem je, jestli konkrétní typ snídaně nemůže pomoci. Z jiného úhlu pohledu zde - obézní vynechávají snídaně, ale pokud snídani vynechají hubení, nestane se nic. Pokud obézní začnou jíst snídaně, také se nic závratného nestane.

Ovšem u obézních čínských adolescentů pomáhá vysokoproteinová snídaně k nižšímu příjmu po zbytek dne. Pokud hubnete, snídejte vajíčka, ne cereálie.

Minule jsem taky psal o článku Petera Atii, který se zamýšlel nad tím, že jenom napodobováním hubených lidí obézní zhubnout nemusí a tohle se zdá být klasický případ.  

Vystavení se alergenům a určitým bakteriím v prvním roce života u městských dětí snižuje riziko projevů alergií v pozdějším věku.

U rozvoje obezity hraje roli výživa v raném dětství s různými možnými mechanismy, přičemž některé změny s tím spojené můžou být přenositelné na další generace. 

Obézní lidé mají chronicky vyšší úroveň stresového hormonu kortizolu. Příčina, důsledek či dokonce příčinný mechanismus spojující obezitu s rizikem dalších nemocí? 

Semena Chia jsou aktuálně módní potravinou a řekl bych, že po právu. Kriss Gunnars přibližuje jejich výhody. 

Mark Sisson rozebírá článek z Huffington Post o potřebě jíst více sacharidů doslova na atomy. 

Proteinové směsi, ne izoláty, jsou efektivnější při tvorbě svalů. Jsem rád, že obyčejné jídlo vítězí nad producenty marketingových výrobků pro kulturisty.

Oficiální doporučení (US) pro těhotné ohledně pojídání mořských ryb - po dlouhé době se rozhoupali a konečně doporučují mořské ryby pro těhotné!

Slyšeli jste o "bulletproof coffee"? Jestli ne, tak vězte, že se jedná o kávu smíchanou s máslem nebo kokosovým olejem. což jsou zdroje rychle využitelného tuku. Tato káva je údajně velkým životabudičem. Nicméně může mít i svá úskalí, jak varuje Kriss Gunnars.

Slanina je oblíbeným jídlem v low carb a paleo komunitě. Nakolik je ale skutečně paleo a hlavně zdravý produkt, který je jenom úzkým výsekem zvířete obvykle krmeného nepřirozenou stravou a napíchaný konzervanty a dalšími aditivy? 

Práce v nočních směnách je spojena s vyšším rizikem metabolického syndromu, jak naznačuje nová meta-studie observačních studií. Je ovšem otázkou, nakolik je příčinou narušení spánkového rytmu a nakolik je příčinou reálná možnost, že v nočních směnách pracují obvykle lidé s horšími stravovacími návyky. 

Krátká doba spánku (< 6 hodin) je spojena s vyšší pravděpodobností metabolického syndromu než delší doby spánku po započtení dalších vlivů. 

Jiná meta-studie spojuje vyšší příjem bílkovin včetně živočišných s nižším rizikem mrtvice. Výsledky jsou nicméně hraniční.

Příjem celozrnných obilovin je zlepšuje ukazatele zánětlivosti u obézních dětí, ovšem ne se změnou hmotnosti. Výsledky jsou na samé hranici významnosti a čím byly celozrnné obiloviny nahrazeny u kontrolní skupiny zůstává nevyřčeno. To je obecně problém, protože víme, že celozrnné obiloviny jsou lepší než.. a to právě nevíme. 

Cvičení se zdá zlepšovat bakteriální osídlení v našich střevech. Další příčina jeho pozitivního vlivu na lidské tělo? Trochu podrobněji a v dalších souvislostech rozebírá Mark Sisson.

Poměr omega-3 vs. omega-6 je dle obvyklé hypotézy důležitý pro zánětlivé prostředí v těle a odchýlení tohoto poměru v západní stravě se často pokládá za jednu z příčin civilizačních chorob. Co když to je ale trochu jinak? Casey Thaler nadhazuje hypotézu, že hlavní příčinou zánětlivých procesů z tohoto hlediska je nedostatek omega-3 mastných kyselin a nikoliv nadbytek omega-6 per se. Poměr potom hraje roli především u hodně pro-zánětlivých diet.

Co z toho? Pokud se stravujete přirozenou stravou s dostatkem omega-3 mastných kyselin, nemusíte se (dle této upravené hypotézy) tolik starat o množství omega-6 mastných kyselin (přirozeným zdrojem jsou především ořechy a semena rostlin) a jejich vzájemný poměr. Pokud se stravujete hodně špatně, pak byste se měli starat alespoň o ten poměr.

Evoluční vývoj lidského mozku byl možná možný jenom díky zdroji příbřežní mořské potravy, která je nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin a mnohých zásadních minerálů..

Jak může strava pomoci proti spálení se? Výcuc: Dostatek omega-3 a omezení umělých zdrojů omega-6, jídla bohatá na antioxidanty, nepřehánět s alkoholem, dostatek jídel bohatých na želatinu (třeba vývary z kostí, šlachy apod.)

Žádné komentáře:

Okomentovat