čtvrtek 3. července 2014

Miš-maš XI

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.



Slazené nápoje vedou k častějšímu ukládání tuku v břišní oblasti, především tzv. viscerálního tuku, který je nebezpečnější formou uložení tuku (Souvisí to pravděpodobně s hormonální činností tukové tkáně.). Dietní nápoje k tomuto škodlivějšímu umístění nevedou.

Malá studie na mladých chlapcích ukázala, že konzumace stolního cukru i HFCS v tekuté formě vede krátkodobě k vyšší konzumaci jídla na rozdíl od glukózového roztoku a to oproti roztoku ochuceném sukralózou (umělé sladidlo). Škoda, že nebyl zkoumán rozdíl oproti obyčejné vodě.

Další meta-studie o masu a riziku úmrtí, úmrtí na srdečně-cévních onemocnění a úmrtí na ischemické choroby srdce. Tato se soustředila na prospektivní studie, což jsou studie, kde se na začátku rozdělí lidé do skupin dle sledované proměnné (zde příjem zpracovaného a čerstvého červeného masa a bílého masa) a postupem času se sleduje, v čem se liší. 

Výsledky? Zpracované maso je pozitivně spojeno s celkovým rizikem úmrtí (+ 22 % pro nejvíce konzumující oproti nejméně konzumujícím) a úmrtí na srdečně-cévního onemocnění (+ 18 %) červené nezpracované maso je spojeno s rizikem úmrtí na srdečně-cévní onemocnění (+ 16 %), ale ne s rizikem celkového úmrtí. Konzumace bílého masa ani masa všech druhů dohromady pak není nijak spojena s rizikem úmrtí vůbec. Autoři sami navíc přiznávají omezení v podobě velké rozdílnosti výsledků (heterogenity) a problematiky případného nezahrnutí dalších faktorů.

Co z toho? Že je stále dobré se vyhnout zpracovaným masům a nedělat si příliš hlavu z toho, jestli jíte kuře, prase, krávu, jelena či co. 

Častá konzumace smažených jídel byla v prospektivní studii spojena s častějším výskytem cukrovky II. typu a ischemické choroby srdeční. Výsledky nebyly tak významné, pokud se vzala do úvahy nadváha, vysoká hladina cholesterolu a krevní tlak. Autoři z toho vyvozují, že častá konzumace těchto jídel vede k nadváze a dalším, které pak vedou ke jmenovaným chorobám.

A co když je to trochu jinak? Třeba tak, že lidé, kteří často jí smažená jídla se obecně méně hýbou, jedí více sladkého, pijí více alkoholu a častěji kouří, což vše vede jak k nadváze a spol.? Autoři bohužel neposkytly žádný důvod, proč upřednostnit jejich hypotézu před touto klasickou "healthy user bias".

Nový směr výzkumu obezity - zkoumání rozdílů mezi energetickým "proudem" (flux) a energetickou balancí. Zatímco nárůst hmotnosti je termodynamickým zákonem spojen s pozitivní energetickou balancí, příliš zatím nevíme o tom, jestli je lepší mít spíše vysokou úroveň příjmu i výdeje či spíše nízkou úroveň obojího. Zdá se, že z hlediska metabolických poruch (třeba cukrovka) je vhodná spíše vysoká úroveň, tedy zaměřovat se krom samotné ztráty hmotnosti i na pohyb. Nic neznámého, spíše pokládání teoretických základů, proč pohyb pomáhá i když nemusí vést ke zhubnutí.

Ořechy a arašídy jsou sice bohaté na energii, ale nejsou spojeny s váhovým přírůstkem. Možné důvody - vysoká schopnost zasytit, neefektivní příjem energie z nich, zrychlení metabolismu a zlepšení oxidace tuku v těle.

U Neandrtálců se nejdříve vyvinuly velké čelisti a až poté velké mozky. Že by schopnost přežvýkat tuhou stravu (kořeny, syrové maso..?) vedla k lepšímu pokrytí energetických a živinových nároků? 

Studie na dvou kmenech Cherokee upozorňuje na fakt, že životní stres významně mění tvar lebky.

Konzumace brokolice pomáhá vylučovat močí splodiny ze vzduchu (konkrétně benzen a acrolein). 

Děti se sklonem k nadváze výrazně více přibírají o letních prázdninách než o školní rok. To nutí k zamyšlení se, nakolik je soudobé školní prostředí skutečně škodlivé ve srovnání s tím, jaké mají ohrožené děti doma. Je opravdu školní strava tak nebezpečná?

Celozrnné obiloviny ve dvanáctitýdenním experimentu zaměřeném na snížení váhy vedly ke zlepšení glukózového metabolismu ve srovnání s rafinovanými. Výsledky jsou ale celkově dost hraniční.

Věříte v "zónu pálení tuku"? Ona sice skutečně existuje tepová frekvence, ve které tělo pálí procentuálně nejvíce tuku, ale studie ukazuje, že lidé, kteří věří, že trávili čas v této zóně, snědí po cvičení více jídla než lidé, kteří se to nedomnívají. Celý vtip ve cvičení pro hubnutí je v tom, že nesmíte cvičit pro hubnutí. Mimochodem pálit procentuálně nejvíce tuku není to samé jako pálit nejvíce tuku v gramech za čas - tento vrchol je při výrazně vyšší tepové frekvenci než vrchol procentuálního zastoupení. 

Brankář Tim Howard je hvězda US fotbalového týmu, v osmifinále (USA prohrály s Belgii 1:2) měl nejvíce zákroků v historii světových šampionátů. Nějaký vtipálek jej dokonce na wikipedii označil za amerického ministra obrany. Jak se udržuje ve výborné kondici?




Pravidelný pohyb může bránit zmenšování hypokampu, které je charakteristické pro rozvoj Alzheimerovy choroby u lidí k ní náchylných (s alelou e4 u APOE genu), jak ukazuje nový experiment.

Studie na mladých dětech ukázala, že cvičení zlepšuje tělesné složení bez ohledu na čas strávený sezením či spánkem a je tedy výhodné samo o sobě.

Průzkum mezi běžci naboso vyšel pro běh naboso pozitivní. Další střípek do mozaiky.

Výzkum sponzorovaný společností Pepsi zjistil, že instantní ovesná kaše zasycuje více než obyčejná. Já zůstanu u obyčejné ovesné kaše než u zkoumané Honey Nut Cheerios s téměř 10 gramy jednoduchých cukrů na jednu porci, děkuji.

Cukrovka I. typu se projevuje obvykle už u dětí. Jak se dá alespoň částečně zvládat? Jíst málo sacharidů, vyhýbat se lepku, často cvičit - ukazují případové studie.

Proč lepek? Navzdory jeho současné obraně z mnoha stran, lepek je u myší spojen s rozvojem autoimunitních onemocnění včetně právě cukrovky I. typu. U lidí zatím nevíme, ale opatrnost je na místě, protože jak jsem již dříve odkazoval - lepek zvyšuje produkci zonulinu a ten zvyšuje propustnost střevní bariéry, jež dělí naše tělo od našeho střeva. 

Cvičení přináší pozitivní kognitivní výsledky bez ohledu na to, jestli se s ním hubne nebo ne.

Obézní lidé a lidé s cukrovkou mají odlišnou střevní mikroflóru oproti zdravým lidem. Je to možná už trochu ohrané, ale naše střeva jsou skutečně bránou k našemu tělu. Nezapomeňte, že trávicí soustava je z hlediska celého našeho těla vlastně vnějškem.

Neandrtálci, naši "prabratranci", kteří se s našimi prapředky i křížili, jedli před 50 000 lety jak maso, tak zeleninu, což je posun od dřívějších názorů, že jedli pouze maso. K názoru, že byli vegetariáni, se snad nedostaneme.

Děti, které ve věku 3 - 5 let znají značky spojené s nezdravým jídlem, jsou častěji obézní. Efekt pohybu je k tomu navíc nejasný. Nějak mě překvapuje, že tohle někoho překvapuje..

Myši krmené mléčným tukem od krav krmených na pastvě mají lepší ukazatele metabolismu a síly střevní bariéry než myši krmené obyčejným mléčným tukem.

V jedné prospektivní studii byla doba strávená před televizí spojena s kratší dobou života na rozdíl od doby strávené před počítačem či jízdou v autě. Zajímavé, ale bavíme se jenom o 96 pozorovaných úmrtích, takže trochu opatrně.

Většina lidí bere vitamínové doplňky aby si zlepšila celkový zdravotní stav. Jsou ale skutečně účinné? Tuto otázku si klade článek v Nature. Téma je to dosti složité, výzkumy jsou nejednoznačné a často špatně dělané, jak se v článku správně poukazuje. Odpověď? Pro někoho možná ano, pro jiné možná ne. 

Středomořská strava s olivovým olejem nebo ořechy je minimálně stejně účinná z hlediska redukce hmotnosti a zlepšení glukózového metabolismu jako standardně doporučovaná nízkotučná strava.

Půsty o Ramadánu můžou zlepšovat ukazatele rizika srdečně-cévních onemocnění.

"Nacpěte se zeleninou a nebude mít takový hlad" je častá rada, jak hubnout. Jenomže ne vždy to funguje.

Jídla bohatá na AGE (advanced glycogen end-products) nebyla v šestitýdenní experimentální studii spojena se zhoršením stavu cév ani se zvýšením ukazatelů zánětlivosti. 

Kriss Gunnars rozebírá 7 věcí, které jsou společné paleo a veganskému způsobu stravování a života: standardní dieta je tragická, strava je lepší léků, zpracované sacharidy a cukry jsou špatné, průmyslové oleje jsou špatné, rostlinná strava je zdravá, zdraví je otázkou nejen výživy a nakonec: jezte skutečná minimálně zpracovaná jídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat