pondělí 13. července 2015

Zkoumání životního stylu - příčiny tragédie II

V první části této série jsem se věnoval především problémům analytického izolovaného zkoumání a pojmenoval čtyři základní problémy, které přináší velké množství protichůdných výsledků vědeckých výzkumů. V tomto druhém dílu se zaměřím na problém přehnaného zobecňování izolovaných závěrů.



Typickým příkladem nebezpečí číhajícího v analýze je nemístné zobecnění. Na pomoc si vezmu Colina T. Campbella, mimo jiné autora Čínské studie.

Campbell dělal kdysi pokusy na myších a zjistil, že při vysokých dávkách kaseinu* se u myší rychleji rozvíjí rakovina. Nic víc, nic míň. Najednou ale někde udělal nějakou logickou přesmyčku a hle - "vysoce pravděpodobně" jsou (všechny) živočišné bílkoviny karcinogenní pro člověka.

*(nad 5 % energetického příjmu; odpovídá 25 gramům čistého kaseinu pro ženu s doporučeným příjmem 2 000 kcal denně)

Cítíte ten nebetyčný rozdíl mezi těmito dvěma tvrzeními? Samotné zobecnění z myši na člověka je trochu problematické, ale zobecnění z kaseinu, poměrně unikátní bílkoviny, na všechny živočišné bílkoviny, včetně třeba rybího masa, je neuvěřitelné.

Existuje ještě třetí druh zobecnění, který si ukážeme na TMAO. Vědci zjistili, že existuje mechanismus, který spojuje hladinu TMAO u myší v krvi se srdečně-cévními onemocněními. Opět se jedná o jednu izolovanou cestu - tato informace sama o sobě není nějak problematická. 

Jenomže přichází jednostranné zobecnění: Červeného maso obsahuje hodně karnitinu, jehož konzumace zvyšuje TMAO v krvi. Tedy konzumace červeného masa zvyšuje hladinu TMAO, tedy konzumace červeného masa vede k srdečně-cévnímu onemocnění. Tolik novinové titulky. 

Jenomže TMAO v krvi pochází z několika zdrojů a není zcela jasné, nakolik je ovlivněna samotnou konzumací masa a nakolik dalšími faktory. Taktéž se někde ztratila informace, že TMA, další prekuzor TMAO, je hojně obsaženo nejen v červeném mase, ale i v rybách. Ryby způsobující vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění? To se nehodí. 

(příběh nemoci zvané dna, která se pro ilustraci třetího bodu velmi hodí, kde je zvýšená hladina kyseliny močové stále ještě přisuzovaná vyššímu příjmu purinů ve stravě, si nechám na jindy)


Máme tedy tři druhy zobecnění, které se často užívá k pronášení předčasných soudů, jež si autor studie či někdo jiný přeje

a.) zobecnění ze zvířat na lidi (z myší na lidi u kaseinu i TMAO)

b.) zobecnění z jedné složky stravy na celou stravovací skupinu (z kaseinu na živočišné bílkoviny)

c.) zobecnění z jednoho mechanismu na celou stravovací skupinu (mechanismus TMAO v krvi na červené maso).

V uvedených případech je jasné, že přílišný důraz na jednu izolovanou složku stravy či jeden (navíc velmi nejasný) mechanismus vede ke zkresleným či přímo nesprávným závěrům. 


Žádné komentáře:

Okomentovat