čtvrtek 4. června 2015

Miš-maš XX

20. miš-maš je tady. Času celkově málo, ale snažím se. O Přežití někdy příště.


Methylace je životně důležitý biochemický proces pro celou řadu tělesných funkcí. Něco málo základních informací o ní povídal v podcastu Chriss Kresser se svou spolupracovnicí. Chriss Masterjohn pak rozebírá otázku, zda se kvůli její optimalizaci máme vyhýbat živočišným produktům.

Zatímco v Jihoamerické republice se chystá proces s Timem Noakesem, v Severní Karolíně na to jdou zevrubněji - rovnou hodlají zakázat jakékoliv udílení nutričních rad bez příslušného úředního razítka. Člověk má občas pocit, že se dobroseři rozhodli naštvat co nejvíce lidí.

Cukrovka druhého typu byla v další studii negativně spojena s vyšší konzumací plnotučných, ale ne nízkotučných, mléčných výrobků. Konzumace tučného masa byla spojena na samé hranici statistické chyby, ale konzumace netučného masa byla spojena dost výrazně. Celkový obsah tuku neměl k riziku cukrovky vztah. Pokud vám někdo vykládá o nasycených tucích způsobujících cukrovku, nesleduje výzkum.

K mléku ještě tento článek. Proč se stále nesmyslně doporučuje odtučněné mléko?

Nová metastudie ukazuje, že spojení konzumace červeného masa s rakovinou tlustého střeva je pochybné a jedná se spíše o ukazatel celkově špatného stravování případně vlivu průmyslového upravování masa. 



Souhlasím, že zaměření se vždy na jednu složku stravy, je hloupé. Ostatně sám o tom začínám něco psát. Ale Katz příliš často toto východisko používá k útoku na lidi, kteří mají opozitní názor k jeho. Psát o "smysluplných kombinacích skutečných jídel" se mu hodí jen do té doby, dokud je to kombinace dle jeho chuti. Zbytek označí za falešné proroky.

Skončete s kontrolou nutričních údajů - je to jenom zbytečná hra, ve které se vás snaží zahltit nadbytkem zbytečných informací. 

Někteří lidé špatně reagují na určité typy fyzických podnětů. A někteří snáze hubnou. Nepodceňujme zkrátka variabilitu lidí a nepředepisujme všem ty samé recepty. 

Čtyři měsíce Paleo výživy statisticky významně snížilo množství celkového i LDL cholesterolu a trigliceridů a zvýšilo množství HDL cholesterolu nezávisle na změně hmotnosti a to ve srovnání se základní i tradičně doporučovanou stravou.

Pár velice zajímavých námětů k přemýšlení o evoluci člověka. Například pohyb jako důvod k růstu mozku, migrace a pojídání migrujících živočichů jako klíč k zajištění stopových prvků či evoluční význam empatie.

Muži a ženy v lovecko-sběračských společnostech jsou si rovnější než v zemědělských. Nerovnost pohlaví v rámci skupiny tedy nejspíš není něco přirozeného.

Zdá se, že velké pandy nejsou uzpůsobeny trávení bambusu, který je dominantní složkou jejich stravy již dva miliony let. Trochu překvapivé, ale dal bych si pozor - můžou zde být neznámé vlivy. 

Co je lepší pro kontrolu a prevenci cukrovky - cvičení nebo vhodná strava? Nebo obojí dohromady, protože působí skrze jiné metabolické cesty? 

Síla stisku je laciným a přitom kvalitním prediktorem rizika úmrtí.

Opět vejce a cukrovka. Tentokrát chytrý výzkum ukazuje, že mít vejce ke snídani není z hlediska ukazatelů zánětu a metabolismu glukózy horší než ovesná kaše pro cukrovkáře druhého typu. 

Proticholesterolová vakcína pro děti? Proč ne? Ukazuje to, jak moc je současná lékařská věda vychýlena ve prospěch takovýchto intervencí a v neprospěch zkoumání vlivu výživy. Každý takový objev, byť může okamžitě pomoci, sebou nese ohromná nepředvídatelná systémová rizika do budoucna. Například antibiotika v dětství narušují mikroby ve střevech a to zvyšuje riziko infekčních i autoimunitních nemocí v pozdějším věku.

Jak vypadá správná pitva špatně interpretované studie předvedla opětovně Zoë Harcombe. Tentokrát byla na paškále studie PREDIMED, ze které vznikly titulky o zvýšeném riziku nárůstu váhy s vyšším příjmem bílkovin.

Dvojité standardy v British Journal of Sports Medicine - minule odkazovaný editoriál popírající vliv pohybu na hmotnost musel být stažen, údajně z důvodu, že autoři neuvedli svůj konflikt zájmu - jsou zároveň autory knih. Když zde tři týdny před touto publikací psali editoriál o vztahu pohybu a hmotnosti Blair, Hand a Hill, tak nějak nemuseli uvést autorství svých 21 knih a že dostali nedávno grant v hodnotě 2,5 milionu dolarů od Coca-Coly na výzkum tohoto vztahu. Přejme jim to.

Co se týče konfilktu zájmů - britská nadace Nutrition podporuje výuku školáků o výživě. List jejich podporovatelů je taky výživný.

Odměna za jídlo v noci je nejspíš nižší, ne vyšší, než přes den. Proto je potřeba v noci více jíst pro dosažení stejného uspokojení, praví hypotéza.

V tomto článku je pár zajímavých údajů o složení hamburgerů v McDonald´s. Další ukázka efektivního marketingu - zdůrazňuje se, že hranolky jsou z brambor a hovězí je skutečně jenom hovězí. Dlouhý list dalších ingrediencí v hranolkách nebo housce se neuvádí.

Obezita měla být na postupu v celé Evropě. Ve Švédsku se ovšem pět let stará prognóza WHO nenaplňuje. Že by to souviselo s popularitou nízkosacharidové stravy? Nebo je tady druhá varianta - každý nárůst civilizačních onemocnění má svůj strop daný genetickou variabilitou. V USA takto již několik let neroste procento lidí s metabolickým syndromem. 

Nasycené mastné kyseliny byly u starých západoaustralských žen spojeny s výrazně vyšším rizikem úmrtí na aterosklerózu. Zároveň byly spojeny s vyšší hladinou celkového a LDL cholesterolu. A zároveň vyšší hladina celkového nebo LDL cholesterolu NEBYLA spojena s vyšším rizikem úmrtí. Tak jak to tedy je, když nasycené mastné kyseliny mají působit skrze zvýšenou hladinu cholesterolu? Nebo je něco špatně s daty nebo modely (který není v abstraktu bohužel nijak specifikován)?

U lidí s již existujícím onemocněním cév nebyl nalezen vztah mezi nasycenými mastnými kyselinami a rizikem cévní příhody.

30 % lidí se zdravým BMI má skrytou nadváhu.

Lidé se rádi nechávají zblbnout označováním potravin. Například bio vejce od vegetariánských kuřat. Jen je škoda, že kuřata nejsou vegetariáni. Zaujalo mě i, že bio vejce v USA nemusí pocházet z volného chovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat