úterý 30. června 2015

Miš-maš XXI

Po Přežití další shrnutí nových výzkumů a článku o zdraví.



Jak jsem oklamal miliony lidí, aby si mysleli, že čokoláda pomáhá hubnout. Ten výzkum jsem zaznamenal, ale musím se pochlubit - nereferoval jsem o něm. Byl totiž dost hraniční. Ale celý příběh přesně ilustruje problémy s výzkumem ohledně zdraví - cituji ze svého článku: "Můžete se prohrabat hromadou dat a najít nějakou souvislost, kterou vypíchnete, jinou, kterou zatajíte, a voilá - máte příběh, který zapadá do vašeho názoru nebo zadání."

Mozek je přímo spojen s imunitním systémem lymfatickými cévami. Tohle spojení po několik desetiletí vědcům unikalo a objev může mít velký význam pro neurodegenerativní onemocnění.



Jsou vegetariánské diety lepší pro mikrobiom? Tím se zabývá jenom první část podcastu, ta druhá je imho zajímavější - rozebírá rozdíl mezi celulárními a acelulárními sacharidy. Celulární jsou ty obklopené vlákninou, které se díky tomu pomaleji tráví a jsou vhodnou potravou pro mikrobiom. Taky to naznačuje, že dodávání vlákniny navíc nemá tak velký zdravotní význam, protože důležitá není jenom samotná vláknina, ale i struktura. Vysvětluje to taky velmi dobře, v čem je zdravotní rozdíl mezi obilninami a moukami z nich.

Je obezita volba? V úvodním komixu mnozí lidé vidí to, co tam vůbec není. Nenaleťte svým předpřipraveným názorům při jeho interpretaci. A kdybyste jej nechápali, text to osvětlí.

Japonská epidemiologie vyvrtala další díru do víry v lipidovou hypotézu (že tuky nebo jenom nasycené tuky způsobují srdečně-cévní onemocnění).

Rozebraná nejnovější Cochrane analýza ohledně vlivu snižovaní nasycených mastných kyselin v randomizovaných studiích a její porovnání s obdobnými dřívějšími. Důkazy ve prospěch jejich škodlivosti jsou přinejlepším pochybné.

Při sportu byste měli pít podle žízně, ne podle nějakého rozvrhu nebo "před žízní". Je to z evolučního hlediska naprosto logické a jenom "věda" ve službách firem jako Gatorade to na pár desetiletí zahalila do marketingového hypu pitného režimu. V celé historii tohohle podvodu se navíc zrcadlí neuvěřitelná konformita vědeckého zkoumání, proti které vystupovali jenom osamělí jedinci jako Tim Noakes.

Konzumace cukrem slazených nápojů vedla po šesti měsících k nárůstu hladiny kyseliny močové, která hraje roli při rozvoji metabolických poruch a je známa jako příčina dny. 

Shrnutí nejnovějších článků okolo cukrového lobingu

Přidaný cukr, ale ne ten přirozeně se vyskytující (v ovoci, zelenině, mléku..), je spojen s depresí, jedním z civilizačních onemocnění s ničivými dopady na společnost. Spousta lidí se přitom stále  drží schématu, že strava nemá s psychikou nic společného.

Příčiny nepřenosných chronických (aka civilizačních) nemocí dle "funkční" medicíny a jak je léčit. Jednoduché shrnutí toho, co víme o jejich patogenezi, proč nefungují klasické postupy a kam zaměřit výzkumnou pozornost. Spadá sem i ten vztah mezi cukrem a depresí. 

Vývoj alternativní medicíny k integrativní - od povídaček k vědeckému ověřování a integraci s klasickými postupy.

V USA se chystají zakázat částečně ztužované tuky, hlavní zdroj trans-mastných kyselin v západní stravě a jednu z nejhorších složek lidské výživy. Do tří let mají zmizet z potravního řetězce, což si vyžádá nemalé náklady pro některé výrobce.

Chriss Kresser rozebírá možné kauzální spojení mezi nadužíváním antibiotik a zvýšeným výskytem celiakie.

Tři důvody, proč může být nespecifická citlivost na lepek horší než celiakie - je hůře diagnostikovatelná, mnozí doktoři a "odborníci" v médiích ji stále popírají a spousta lidí tak celou věc bere na lehkou váhu.

Ve výzkumu měli lidé s nespecifickou citlivostí na lepek/pšenici podobnou míru autoimunitních onemocnění jako lidé s celiakií a výrazně nižší než kontrolní skupina lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Rodiče v USA si často odmítají přiznat, že jejich dítě má nadváhu, což může mít různé příčiny, ale rozhodně vážné následky.

Kdy bychom měli pít kávu? Podle tohohle článku v době, kdy máme (mít) přirozeně nízkou hladinu kortizolu - tedy ne hned po ránu, ale spíše až mezi 10. a 12. hodinou. Právě proto, abychom nevychylovali pravidelné kolísání kortizolu a tím cirkadiální rytmus.

Chcete žít dlouho? Možná k tomu potřebujete celou vesnici. Další z článků na téma Blue Zones - s něčím souhlasím, s něčím ne, ale zásadní důležitost okolí pro náš životní styl je hlavní pointa, se kterou nelze nesouhlasit.

Jsem velkým příznivcem sebe-experimentů, ale jaká jsou jejich omezení?

Průvodce odpoledním zdřímnutím.

Už jsem se dříve stavěl skepticky k "metabolické zdravé obezitě". Tady je zajímavé shrnutí.

Trochu vědy k tématu metabolického poškození, které může nastat po velkém hubnutí.

Celková hladina TSH není spolehlivým ukazatelem poruch funkce štítné žlázy.

Šimpanzi preferují vařené jídlo.

Vysoký tlak je spojen se změnami v mikrobiomu u myší i u lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat