středa 7. května 2014

Miš-maš VII



Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.


Několikrát jsem si tady v miš-maši vzal na paškál cukr. Co se na to podívat zase jiným úhlem pohledu? Chriss Kresser začíná sérii článků, ve které se zkusí zamyslet, jak dostat sladké do jídelníčku tak, aby to bylo zdravé. První díl, ve kterém rozebírá evoluční historii je zde. Rozebírá v něm fakt, že sladké jídlo (především med) je v přírodních podmínkách vysoce ceněné a v určitých oblastech a obdobích tvoří i 80 % kalorického příjmu, zatímco dneska se jej občas až štítíme jako jedu.

Přestaňte brát cukr izolovaně požaduje jiný článek. Je ale těžké jej brát zcela vážně, když se opírá o vědeckou konferenci sponzorovanou Corn Refiners Association, tedy výrobci (mimojiné) vysokofruktózového sirupu. Jistě není vhodné ostrakizovat každou chvíli nějaký jeden konkrétní element výživy bez celkového nadhledu, ale pokud se obhájci cukru nechávají platit jeho výrobci, nezní to důvěryhodně. Jinak hlavním argumentem je, že cukr v isokalorické stravě (takové, při které se nepřibírá, ergo přijatá energie se rovná energii vydané) nepředstavuje problém. Ale jaksi zapomíná odpovědět na otázku, jestli jsou lidé schopni stravu s vyšším obsahem cukru udržet isokalorickou. 

Existuje závislost na jídle? Možná ano, možná ne, záleží koho se zeptáte. Potřebujeme prostě vědět více nebo možná užívat přesnější termity. 

Pravidelné túry můžou zlepšit projevy metabolického syndromu a to bez ohledu na nadmořskou výšku (srovnání 200 m.n.m. vs. 1 700 m.n.m). 

Několikrát jsem se zmínil o citlivosti na lepek. Možná se ale jedná pouze o nezjištěné alergie na různé bílkoviny či dokonce sacharidy v obilninách (jiné než lepky), z nichž největší problémy vyvolává pšenice. Akorát snad nerozumím poznámce, že někteří lidé "zbytečně" podstupují eliminační dietu, protože testy neodhalily citlivost i přes jejich proklamace. Upřímně "objektivní" měřítka jsou jenom doplňkem "subjektivních" pocitů, které přece také hrají velkou roli ve zdraví (viz minulý miš-maš a placebo ve výživě).

Mark Sisson jinak pokračuje v článcích o placebo efektu, tentokrát ve sportu. Hlava je prostě důležitá a psychika od fyzické stránky nelze oddělit.

V dalším článku téhož autora se dozvíte, proč není dobré podléhat panice ze Slunce a žít ve stínech ze strachu z vyššího rizika rakoviny. Vylezte každý den na sluníčko, pokud zrovna svítí. A vylezte ven, i když zrovna nesvítí. Nebojte se vylézat v poledne, naopak. Ale pozor - stále platí, že spálit se není dobrý nápad.

Minule jsem psal i zdravotních účincích čokolády. Ale pozor, čokoláda může přinést pár nepříjemností - přejídání (závislost?) či toxiny produkované plísněmi.

Metabolické reakce nejspíš začaly ještě před vznikem živých organismů a ne naopak, jak se doposud myslelo. 

Zvýšená hladina cholesterolu je spojena se zlepšenou imunitou a to především u starších lidí. V jednom experimentu se lidé se stravou s vysokým obsahem cholesterolu výrazně rychleji uzdravili z tuberkulózy, jinak se ale bavíme jenom o korelaci.

Pití kávy je spojeno s lepším zdravím, experimentálně například s nižší hladinou zánětlivých ukazatelů a korelačně s nižším výskytem cukrovky druhého typu. Ovšem pozor - spojení platí jen pro kofeinovou kávu a co je zvláštní, neplatí pro čaj. Dále je pití kávy spojeno s nižším výskytem Alzheimerovy choroby, rakoviny jater, Parkinsonovy choroby, depresí a sebevražd a celkové úmrtnosti (zde ale jenom do maxima 4 - 5 šálků denně). Skvělý grafický přehled dodal Kris Gunnars.

O trochu otráveném vzniku oficiálně doporučovaných výživových zásad a z nich odvozené pyramidy jsem již psal. Jak vypadají doporučení skutečného jídla "profesora Granta", novozélandského nutričního vědce? Užívejte si jídla včetně čerstvé zeleniny a ovoce, kupujte a připravujte si nezpracovaná jídla, omezte cukry, přidané cukry a zpracovaná jídla na minimum, alkoholu pijte pomálu, připravujte a jezte jídla s přáteli a rodinou a jídla bohatá na energii by měla pocházet z tradičních zdrojů. Možná se to zdá jako pavědecké a příliš obecné hraní si, ale profesor Grant je velkým kritikem současných a budoucích doporučení a to na zcela vědeckém základě.

Přijdou vám plasty bezpečné? Kupujte zodpovědně pro své děti BPA-free plastové láhve? Možná byste měli zpozornět - i jiné plasty mají zatím nedoceněné negativní účinky na zdraví, rozebírá Chriss Kresser.

Neandrtálci byli také lidmi jako my. Jenom to měli těžké, protože ač chytří a občas dobří kopírovači nápadů, nebyli tak kreativní jako my. Přesto si část jejich genomu v sobě homo sapiens nese dodneška a údajně jsou někteří lidé geneticky více podobní jim než některým jiným současníkům. A hlavně není asi příliš etické je naklonovat k pokusům, což je pointa článku.

10 paleo principů, které se konečně dostávají do mainstreamu. Třeba že nasycené tuky nejsou špatné, že střevní mikroflóra má daleko větší vliv než si myslíme nebo že máslo je lepší než margarín. 

Článek přímo z mainstreamu: Running Competitor pozitivně o paleo dietě.

Jedna z věcí, kterou se v mainstreamu nedočtete - nemusíte jíst pětkrát nebo vícekrát denně. Ve skutečnosti je vyšší četnost jídel, tedy časté svačení, spojena s vyššími zdravotními riziky alespoň z hlediska ukazatelů těchto rizik  a to nezávisle na zvýšení hmotnosti - vyšší obsah trigliceridů v játrech, více viscerálního tuku, menší inzulinová citlivost v játrech. 

Loren Cordain kdysi zjišťoval z různých zdrojů složení stravy soudobých lovců/sběračů. Zde jsou k dispozici dříve neuveřejněné kvantifikované odhady čtyř kmenů australských Aboriginců. Mimochodem jenom jeden z nich měl odhadnuté procento energie z rostlinných zdrojů mírně nadpoloviční. Přesto, nebo spíše právě proto, netrpěli civilizačními chorobami.

Nasycené mastné kyseliny jsou dobré, smiřte se s tím. Ale jak nás v souvislosti s nimi ovlivňují polynenasycené (omega-3, omega-6) mastné kyseliny? Obvykle vysoký příjem jedněch mastných kyselin je doprovázený vyšším příjmem těch druhých, protože v přirozeném tuku se vyskytují vždy dohromady, nikoliv odděleně. Skvělý článek k dispozici zde.

Jinak vás asi ani nepřekvapí, že vše, co jste "věděli" o tuku, je špatně. Článek reflektuje návštěvu Petera Attia, který dlouhá léta žije v ketóze, u amerického mainstreamového guru přes výživu doktora Oz.

Plus článek z Wall Street Journal. Imperialisti pitomý, ještě si dovolí napsat, že "by to (absenci škodlivosti nasycených mastných kyselin) nemělo překvapit nikoho, kdo se zajímá o moderní nutriční výzkum". Říkám si to samé, když čtu všechny ty Havlíčky, Hlavaté či Cajthamlové...

Abych zase nebyl viděn jako propagátor jednostranných diet, zde je krásná sebeexperimentální studie, po které došel Spencer Nadolsky, velký obhájce nízkosacharidové stravy, k relativně vyššímu příjmu sacharidů, který mu z hlediska aktuálních cílů vyhovuje. 

Co když problémem alergiků není pyl? Jak opakovaně odkazuji, střevní mikroflóra je extrémně důležitá a má své prsty i v rozvoji autoimunitních onemocněních včetně alergií. Některé bakterie například produkují histamin, zánětlivou látku, jež je původcem projevů alergií. Dokáže to vysvětlit i "náhlé" objevení alergie v pozdějším věku - pyly se tak rychle přece jenom nemění.

Nízkoglykemická strava (strava s nízkým obsahem rychle stravitelných cukrů) může rychleji pomoci lidem s nadváhou proti inzulinové rezistenci či s úbytkem hmotnosti oproti nízkotučné stravě. Rozdíly ale nejsou příliš působivé. 

Rakovina a strava je velké téma. Ale vědecké důkazy silně pokulhávají za tím, co se dočtete v novinách, a celý vztah mezi výživou a rakovinou je minimálně o jednu úroveň složitější, než se zřejmě domníváte. Zapomeňte na nějaký jednoduchý ochranný mechanismus zeleniny, ovoce, vlákniny či naopak jednoduchý poškozující mechanismus masa.

Předminule jsem mimojiné představil oponenturu hypotézy, že vysoký příjem sodíku je zodpovědný za vysoký krevní tlak. Nějaký pátek nazpátek mi bylo doporučeno, ať si dostuduji údajný mechanismus a čím více jsem v tom ponořen, tím jsem skeptičtější - protože hypotéza předpokládá zcela nerealisticky nějaký významný vztah mezi příjmem sodíku a množstvím sodíku v krvi. Tělo takhle primitivně nefunguje.

Nyní je zde nový vědecký objev o hormonu, který pomáhá řídit množství sodíku v krvi a následně i krevní tlak. Asi není těžké uhádnout, že produkce tohoto hormonu není ovlivňována jídly bohatými na sodík. Je totiž ovlivňována jídly bohatými na fosfát, což jsou především průmyslově zpracovaná jídla. 

5 důvodů, proč jsou rady omezit konzumaci mořských ryb kvůli rtuti špatné až škodlivé a to především v těhotenství. Chriss Kresser skvělý jako vždy.

O statinech jsem se párkrát zmínil a ne zrovna lichotivě. A hodlám to dělat nadále, dokud nebudou k dispozici průhledné studie dokazující jejich prospěšnost pro širší skupinu lidí. Nyní speciál pro ženy.

Zdřímete často přes den? Možná je to známka zvýšeného rizika nějaké choroby, protože nová studie odhalila spojení mezi délkou odpoledního zdřímnutí a rizikem úmrtí. Těžko bude ale někdo tvrdit, že zdřímnutí si je nezdravé, ostatně není nic známo o škodlivosti Siesty.

Vtipně provedený výzkum ukázal vztah mezi sníženou hladinou krevního cukru a zvýšenou agresivitou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat