pátek 25. července 2014

Miš-maš XIII

Miš-maš je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u dalšího přehledu.

Je epidemie obezity přeháněna? Klade si otázku Mark Sisson jako polemiku se dvěma tvrzeními: že 1./ čísla o počtu obézních lidí jsou přehnaná a 2./ obezita není příčinou špatného zdravotního stavu, pouze jeho ukazatelem. K bodu dva jenom zkráceně: velké množství tělesného tuku (hlavně v oblasti vnitřku břicha) vede k leptinové resistanci (leptin informuje mozek o množství tuku v těle; leptinová resistence pak znamená, že mozek nereaguje na skutečné množství tuku v těle a vysílá signály hladu i přes obrovské energetické zásoby), menšímu vylučování protizánětlivých adinopektinů, vyššímu množství resistinu, který je zapojen do tvorby inzulinové resistence, a vyššímu množství zánětlivých cytokinů. 

A na závěr - i kdyby byla tuková tkáň pouze ukazatelem špatné stravy a nedostatku pohybu a nebyla nějak přímo spojena s metabolickým stavem, tak co? Mění se snad nějak základní body v boji proti civilizačním chorobám?

Jako na potvoru - obezita je problémem pro americké hasiče.

Velmi zajímavé zamyšlení nad konceptem metabolicky zdravé obezity - co když jsou lidé považováni za zdravé přes svou nadváhu jenom zatím zdraví. Co když kvůli tomu oddalují řešení své nadváhy na pozdější dobu? A co když v této pozdější době mozek člověka s nadváhou brání efektivnímu hubnutí, protože už se přetvořily okruhy ovládající energetický výdej a příjem na vyšší celkovou hmotnost?




Ne, kalorie si nejsou rovny. Samozřejmě trochu nadneseně řečeno.

Nová meta-analýza ukazuje, že bio produkce obsahuje více antioxidantů a méně reziduí pesticidů a kadmia než konvenční zemědělská produkce. Marion Nestlé ovšem také upozorňuje, že studie nebyla financována nezávisle.

Ovoce a zelenina se nás snaží zabít. Jedná se o velmi zajímavou esej o složitém problému oxidativního stresu. Autor představuje argumentaci ve které jsou rostliny zdravé nikoliv díky antioxidantům (především vitamínům), ale díky dalším látkám, které naopak oxidativní stres způsobují. To vede tělo ke zvýšení produkce vlastních antioxidantů tak, jak se to děje například po cvičení. Braní vitamínových a antioxidativních doplňků stravy tak může bránit přirozené tělesné reakci, která nás posiluje, tak jako tyto doplňky brané před cvičením brání tělesnému rozvoji.

V posledních několika desítkách let jsou lidé strašeni nebezpečím vyplývajícím ze Slunce a slunečního záření. Jenomže nedostatek slunečního záření může být minimálně stejně škodlivý, ne-li škodlivější, což rozebírá Chriss Kresser. Samozřejmě pro bělokožce není dobré se koupat ve sluneční záři na rovníku, ale to neznamená, že toto nebezpečí můžeme zevšeobecňovat na všechny lidi. V současné době naopak je přes den většina lidí zavřena v práci a/nebo doma a nedostává tak dostatek slunečního záření, které je potřeba k dostatečné tvorbě vitamínu D, silného regulátora imunitních procesů. 

V dalším článku rozebírá Kresser rozdíl mezi cukrem konzumovaným jako součástí ovoce a jako součástí jiných potravin, cukrem v tekuté a tuhé formě a skutečným a falešným medem. Přesněji se zde nebavíme o rozdílu mezi cukry, ale mezi jídly cukr obsahujícími.

Další tři speciály od Kressera - co dělat s opakujícími se infekcemi uší známými především u dětí, jak zmírnit negativní následky práce na směny a je kafe zdravé? Především poslední stojí za přečtení, protože v něm Kresser rozebírá i jeden ze základních problémů nutričních výzkumů - zabývá se primárně průměry velkých skupin a ne individualitou.

Zde je vyčíslená zátěž současného US průmyslového chovu zvířat (mléčné výrobky, hovězí, drůbež, vepřové a vejce) z hlediska čtyř zdrojů - země, voda, emise CO2 a reaktivního dusíku. Tak co - opravdu je na živočišné výrobky potřeba desetinásobků zdrojů co na ty rostlinné, jak hlásají někteří?

Strava a cvičení jsou účinné při prevenci postupu Alzheimerovy choroby na horizontu dvou let, ukazují prozatímní výsledky nové studie.

Děti chodící v botách mají odlišný styl od dětí chodících naboso. Dělají delší kroky, více hýbou kotníky a koleny a dopadají výrazněji na patu. Podpatky pak navíc křiví držení páteře a zkracují Achillovu šlachu, tlumení snižují nárazy, což vede ke slabším a křehčím kostem v noze.

Úprava životního stylu zaměřená na cvičení je stejně efektivní z hlediska tuhosti cév, která je sama o sobě rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění, jako ta zaměřená na stravu přesto, že vede k menší ztrátě hmotnosti (která je ale dalším rizikovým a údajně nezávislým faktorem - takže celkově úprava stravy možná vítězí).

Rok starý výzkum - půst krátkodobě zlepšuje ukazatele metabolických onemocnění.

Vysokoproteinová nízkotučná nízkokalorická dieta vedla krátkodobě k nižším hodnotám stresu a nespokojenosti než středněproteinová střednětučná dieta. Obojí se stejným (poměrně vysokým) sacharidovým příjmem. Ukazatele síly byly v obou režimech podobné.

Porod císařským řezem mění DNA dětí na epigenetické úrovni. To je možným vysvětlením, proč děti rozené císařským řezem mají vyšší riziko některých problémů jako třeba nadváha, dýchací onemocnění či cukrovka 1. typu. 


Studie u myší zjistila, že špatná strava babičky může mít vliv na zdravotní stav vnuka či vnučky.

Experiment poukazuje na to, že množství a kvalita spánku jsou spojeny s efektivitou redukční diety.

Konzumace 10 gramů hořké čokolády denně během měsíce zlepšilo ukazatele cévního zdraví u mladých zdravých lidí.

Dr. Briffa převypravuje článek upozorňující na potenciální negativa či minimálně zbytečnost léčby pre-diabetických stavů léky pro diabetiky.

Jak poznat riziko metabolického syndromu? Zkuste to přes sílu - pokud zvednete v součtu na legpressu a benchpressu více než dvojnásobek své váhy, máte riziko nízké

Dobré zamyšlení nad krizí a problémy současné medicíny, založené na důkazech. 

Poslouchání hudby při běhu snižuje vnímání námahy u starších neaktivních žen (a podobně i v dalších skupinách). Je to ale dobře?

Hlášená fyzická aktivita byla nižší než naměřeno akcelerometrem. 

Plus jednou zamyšlení nad tím, jak je ve skutečnosti živočišná a rostlinná říše mnohem propojenější, než se vám někteří snaží namluvit..

Má epilepsie něco do činění s autoimunitními nemocemi?

Můžeme vyléčit HIV pomocí transplantace kostní dřeně?

Průzkum mezi 503 americkými běžci ukázala, že běh naboso či v minimalistické obuvi vnímají poměrně pozitivně, pomáhá jim léčit stará zranění a nepřináší tolik nových. 

Google spouští obří projekt k mapování lidského zdraví. 

Které minerály jsou důležité pro psychické zdraví?

Máme jenom čtyři či pět základních chutí? Nebo je to mnohem složitější?

Žádné komentáře:

Okomentovat