středa 15. dubna 2015

Miš-maš XVIII

Po třech týdnech nový přehled...



Nejsem naštvaný na velké korporace. Jejich prací je prodávat jídlo. Nejsem naštvaný na fast foody. Jejich prací je prodávat jídlo. No, oni nás nemůžou zradit, protože jim jsme nikdy nevěřili. Znali jsme jejich motivy a zařídili se dle toho. 




Kdo nás zradilKdo nás prodal? Nikdo jiný než naše vlastní medicínské asociace, naši vlastní doktoři. Spatřili jsme nepřítele a jsme to my sami. Věřili jsme medicínským asociacím, že mají v srdci naše nejlepší zájmy.Oplatili nám absolutní zradou. Hanba. Hanba.

Přehled studií, které oponují radě nahrazovat nasycené mastné kyseliny sacharidy nebo polynenasycenými. Diskuze o nasycených mastných kyselinách prostě probíhá a není vyřešena, jak by mnozí chtěli, abyste věřili.

Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku jsou spojeny s nižším rizikem rozvoje cukrovky. Ještě věříte, že nasycené tuky vedou k cukrovce, jak tvrdí "odborníci"?

Vejce a jejich spojení s diabetem nebylo v nové finské studii prokázáno. Další rána pro spojení nasycených mastných kyselin s diabetem, respektive pro analytický přístup k výzkumu potravin a jejich vlivu na zdraví.

Když už jsme ve Finsku - reportáž postavená na nové knize o Blue Zones popisuje přeměnu životního stylu v oblasti s kdysi rekordně vysokým výskytem srdečně cévních onemocnění.

Nesdílím přesvědčení autorů o konkrétních příčinách respektive jejich důležitosti, ale líbí se mi celkový v podstatě nenucený proces a poukázání na fakt, že zdraví a zdravé životní návyky jsou mimo jiné funkcí prostředí, ve kterém žijeme.

Vědci z vedlejší vědce objevili příznaky cukrovky prvního typu, které ji umožňují zjistit dříve než se začne projevovat.

Kvantifikace, byť nedokonalá, toho, jak moc průmyslově zpracované potraviny dominují nákupům amerických domácností.

A něco o soli. Zaprvé cíl WHO k příjmu soli je nerealistický. A zadruhé přehledový článek, který rozebírá rozpory ve výzkumech ohledně soli.

Americká Akademie pro výživu a dietetiku po nátlaku stahuje své logo z produktu firmy Kraft, o kterém jsem psal minule. Pachuť trapných výmluv provázející tento čin zůstává, ale pochvalme je pro jednou.

Dietní nápoje s umělými sladidly jsou spojeny s obezitou, hlásaly nedávno novinové články. Ale opět je otázkou, jako vždy, co je příčinou a co následkem. K tomu přišel ovšem tento přehled k umělým sladidlům. Překvapilo mě, že novější studie nepotvrdila dříve objevené spojení konzumace sladidel a negativních změn střevní mikroflóry, alespoň v krátkém období. Ani nevedou k přejídání se. Ale stále bych byl s dlouhodobou přehnanou konzumací opatrný.

Syntetické vitamíny se přece od těch přírodních neliší. Určitě jste to viděli mnohokrát napsané od "skeptiků" a podobných zasvěcenců. Ovšem ony se liší

Dr. Ornish napsal nelichotivý článek o tom, co nazývá mýtem vysokoproteinových diet. V odpovědi byl doslova rozsekán. Plus bonus - jedna starší odpověď k častým proklamacím dr. Ornishe.

Dlouho se ví, že cvičení do selhání je dobrým nástrojem pro růst svalů i síly. Nový výzkum ukázal, že při cvičení do selhání je z hlediska růstu svalů jedno, jestli se cvičí s vysokou nebo nízkou zátěží. Ovšem z hlediska síly cvičení s vysokou zátěží vyhrává.

Když jsem u často selhávajícího výzkumu, v posledních dnech se NuSI podařilo vybrat 1,5 milionu dolarů na výzkum vztahu konzumace cukru jaterních chorob nesouvisejících s konzumací alkoholu (non-alcoholic fatty liver). Za organizací stojí Peter Attia

Jak upravit rýži tak, aby obsahovala vysoký podíl odolných škrobů, druhu sacharidů stravitelných pro naše bakterie a ne pro naše tělo? 

Mechanismus, jakým může citlivost na lepek přispívat k rozvoji roztroušené sklerózy.

Škola v New Yorku přestala dávat žákům domácí úkoly, aby se mohli rozvíjet hrou. Domácí úkoly byly totiž po roční studii shledány naprostým mrháním času.

Lektiny jsou problematicky stravitelnou složkou obilnin a luštěnin a jejich předávkování může vést k rozvoji autoimunitních nemocí i k akutní otravě (v případě syrových fazolí). Ovšem při správné tradiční úpravě jejich množství dramaticky klesá a nejsou poté problematické. Více od Gunnarse zde.

Fyzická izolace i pocity osamělosti jsou spojeny s vyšším rizikem úmrtí.

Paleo dieta v krátkodobém malém pilotním experimentu u cukrovkářů porazila dietu doporučovanou ADA (americká asociace diabetiků).

Výzkum potvrdil 30 000 let staré legendy původních obyvatel Austrálie o původu palem ve střední Austrálii. Ústní tradice je mocná.

V severní Evropě místní obyvatelé původně odmítali nástup zemědělství ,které slavilo úspěchy jižněji.

Další negativní korelace mezi množstvím svalové hmoty a rizikem úmrtí u starých mužů - silnější než třeba BMI. Množství tuku nemělo žádný vliv. 

Proč máme alergie? Zajímavý článek rozebírá dvě základní teorie - alergie jako míjející obrana před dnes chybějícími parazity a jako obrana před jedy, kterých máme nyní ve svém okolí více než kdy dříve.

Většina dlouhodobých studií o výživě je založena na reportingu lidí o svém vlastním jídelníčku. Jenomže ten je hodně nepřesný.

Falešně pozitivní výsledky mamografie v USA ročně stojí dle střízlivého odhadu 2,4 miliardy dolarů. Prevence je oblíbený zdravotnický buzzword, ale dá se dělat chytře a dá se dělat hloupě.

Historie snídaňových cereálií.

Lepší spánek pro lepší a častější sex.

Žádné komentáře:

Okomentovat