středa 11. března 2015

Miš-maš XVI

Stíhám, stíhám, stíhám psát. Zatím :-) Tedy tady je další přehled výzkumů i pop-článků v nedaleké minulosti.


WHO dlouhodobě doporučuje přijímat maximálně 10 % energetického příjmu ve formě přidaného cukru, tedy ne toho v ovoci, zelenině a mléce. Aktuální čísla tvrdí, že tento příjem je v rozmezí 7 - 17 % u dospělých a 12 - 25 % u dětí (!). WHO navíc nově oficiálně doporučuje jít s příjmem pod 5 %, pokud je to možné.

Vysoký příjem fruktózy z nápojů je (opětovně) přistižen jako příčina per se ukládání tuku v játrech. Tentokrát u dětí. V jiném experimentu pro změnu přirozeně se vyskytující fruktóza v ovoci pomohla k většímu úbytku hmotnosti. Další rána pro analytický redukcionismus.

Článek v Cell rozebírá spojitost mezi zánětlivostí a homeostatickými systémy lidského těla. To má velkou souvislost s civilizačními chorobami, které se většinou prezentují právě svou spojitostí s nadměrnými zánětlivými reakcemi.

Na konto jásotu nad pokrokem v mezích zákona ohledně US výživových doporučení: Vědecká komise má svá doporučení, ale USDA je schálit nemusí a ministr si už teď dělá alibi, jak s všímá Marion Nestlé. 

Ironický úšklebek nad postojem velké části odborné veřejnosti a tvůrců výživových doporučení k obyčejným lidem.



Marion Nestlé píše o firmě Nestlé, která bude odstraňovat umělá barviva a aromata ze svých produktů. Je to malý pokrok, ale junk food asi prodávat nepřestanou.

Diet Doctor se zúčastnil tří konferencí a tady jednoduše ve fotkách shrnul nabízené svačiny. A pak, proč se "nedaří" řešit obezitu a cukrovku.

10 hlavních zdrojů energie v US stravě. Nepsal jsem to již někde? Možná, ale neškodí si to zopakovat. 

Paleofikace: jenom proto, že má jídlo značku, neznamená, že je zdravé. U nás nemáme problémy se značkou "paleo", ale značka "Vím co jím" dává podobně falešné pozitivní uspokojení nad "zdravější volbou".

Vitamíny odvádějí pozornost od zdravé stravy - velká část vitamínu v USA pochází z obohacování potravin a ne z potravin samotných. Důsledek posedlostí analytickým přístupem k potravinám. 

Téměř každé dítě v USA má v krvi nezpracovaný folát. Nadměrný příjem folátu krysích matek vedl k vyšší náchylnosti na cukrovku u dětí. Dohromady to nezní moc příznivě ve světle automaticky doporučovaných doplňků folátu pro těhotné.

Science Daily si všímá výzkumu vlivu přerušovaného hladovění (intermitent fasting) na geny spojené s dlouhověkostí. IF protokoly jsou v poslední době oblíbené a je fajn vidět, že i skoro mainstreamový časopis si všímá jejich výzkumu. Článek z loňského prosince pak rozebírá dva základní typy IF ve spojitosti s přirozeným prostředím člověka.

Můžou ketony hrát roli při prodloužení života v důsledku kalorické restrikce a vlivu na ochranu před degenerativními onemocněními mozku?

Intervalové cvičení je časově výhodné pro hubnutí a nabrání základní kondice. Dokonce i chůzi, pokud nemůže člověk hned běhat, je časově výhodnější provádět formou střídání rychlejšího a pomalejšího tempa.

Vyšší příjem proteinu je spojen s nižší hmotností, obvodem pasu a vyšším podílem HDL cholesterolu. 

Asie dohání vyspělý svět a již brzy bude nejvyšším dodavatelem cukrovkářů.

Pohled na jídlo je schopen téměř okamžitě aktivovat vjem hladu skrz vliv na specifické buňky lidského mozku.

Žádné komentáře:

Okomentovat