středa 26. března 2014

Miš-maš I

Přehled je série článků, ve které se snažím více či méně pravidelně přinést odkazy na zajímavé internetové články a studie z nedávné doby. Vítejte tedy u prvního přehledu.






Byť dlouhé, tak velmi zajímavé počtení o evolučně biologické perspektivě stárnutí a prodlužování délky života.

Co jedli naši předci? Informace přináší Mark Sisson: 

V průměru 25 - 29 % bílkovin, 30 - 39 % tuku a 39 - 40 % sacharidů. Podíly nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) mastných kyselin byly vyrovnané a v rámci PUFA s převahou kyseliny arachidonové a dlouhých omega-3 mastných kyselin (EPA, DHA - ty z živočišných zdrojů a řas) nad dnes nejčastěji konzumovanou kyselinou linoleiovou, což značí převahu živočišných tuků nad tuky rostlinnými.

Ze zdrojů potravy vystupují ryby, celá zvířata (včetně kostí!) a hlízy. Hlízy přitom nejspíš hrály důležitou roli ani ne tak jako zdroj  sacharidů, ale jako zdroj prebiotické vlákniny, která živí naše střevní bakterie zajišťující nám dobrou imunitu. Nepředstavujte si pod pojmem hlíza naše vyšlechtěné brambory.

Nicméně bych k těmto výzkumům podotknul, že zdroje bílkovin mají tendenci být nadhodnoceny, protože po nich zůstává daleko více zbytků než po tuku.

Když jsem u těch střevních bakterií, tak vědci pátrající po důvodech pozitivního vlivu čokolády na zdraví přišly s hypotézou, že čokoláda taktéž podporuje růst prospěšných druhů střevních bakterií. Je to dobrý, nemusíme jíst hlízy, stačí čokoláda :-). 


Kelsey Marksteiner na webu Chrisse Kressera dodává, že nejenom čokoláda, ale i další pochoutky pomáhají našim střevním přátelům podporovat imunitu - jsou to zdroje polyfenolů a mezi nimi jsou například různé druhy bobulí, ovoce, zeleniny, ořechů či oliv. Seznam 40 nejbohatších zdrojů najdete v článku, Jíst zdravě je tak chutné..


Oficiální místa stále vedou válku proti nasyceným mastným kyselinám. Co na tom, že to nedává evoluční logiku (viz výše), co na tom, že jejich škodlivost nebyla experimentálně prokázána s výjimkou několika mála špatně provedených studií, a co na tom, že neustále roste počet různých studií prokazujících opak? O názoru dlouholetého výzkumníka v oboru píšou na Science Daily, na blogu NY Times zase o nové metastudii, ke které svůj názor připojuje například Stephan Guyenet



Tato metastudie zahrnula různé zdroje různých kvalit, proto je potřeba ji brát s obezřetností, ale podporuje to, co lidé zajímající se o téma již dávno vědí - že minimálně v rámci současných normálních mezí není množství nasycených mastných kyselin v dietě spojeno s rizikem srdečně-cévního onemocnění. Stejně tak studie nenachází důkazy pro podporu polynenasycených mastných kyselin. Jediný druh mastných kyselin spojených se srdečně-cévními onemocněními jsou trans-mastné kyseliny, které působí na zdraví negativně a jeden druh mléčného tuku (kyselina margarická, v originále margaric acid) , který působí pozitivně. 

Stále mě to ovšem nepřesvědčuje, že je dobrým nápadem se cpát stravou s vysokým obsahem uměle dodaných omega-6 mastných kyseliny, tedy uměle vytvářenými rostlinnými oleji, margaríny a dalšími ztuženými tuky.

Červené maso a rakovina? Důkazy jsou velmi slabé. Autoři doporučují strategie, jak snížit potenciální riziko - krmit zvířata jejich přirozenou stravou, což v našich podmínkách znamená kupovat bio kvalitu, jíst s masem fytochemikálie ze zeleniny a koření, minimalizovat zpracovávání masa. Já bych dodal přidat v konzumaci vnitřností a tuku místo dnes tolik preferované nízkotučné svaloviny.


Jak detoxikovat ledviny? Stephan Guyenet dává návod:

Pijte vodu. Tečka. Ledviny jsou nástrojem detoxikace - vyhazují z těla vše, co nepovažují za potřebné.

Experti doporučující statiny a vytvářející oficiální lékařská doporučení? Placeni firmami, které je prodávají. Překvapuje vás to?

Antibiotika, drogy tloušťky. Platí to pro zvířata, proč by to neplatilo pro lidi? Jinak další podpora pro názor, že nadváha je záležitost hormonální, nikoliv slabé vůle.

A na závěr obrázek, jak vypadá dieta bohatá na nasycené mastné kyseliny dle médií a jak může vypadat, když se dělá správně. V jednom obrázku elegantně vysvětlen celý zmatek, který kolem nebezpečnosti SFA existuje. Všimněte si, jak moc se v jídlech tradičně spojovaných s nasycenými mastnými kyselinami vyskytují rafinované sacharidy, cukr, průmyslové zpracovávání a přepalování - ani jedno z těchto jídel by se na low-carb jídelníček nedostalo, na rozdíl od přirozených jídel ve spodní části.


zdroj: Christine Cronau

Žádné komentáře:

Okomentovat